Nova pravila za transrodne plivačice u SAD


Upravno telo za takmičenje u sportskom plivanju osvežilo je svoju politiku za kvalifikacije transrodnih sportista.

Tročlani medicinski panel odredio je da li “raniji fizički razvoj sportiste kao muškarca” daje transrodnim plivačima ili plivačicama nepravednu prednost.

Takođe će se uključiti i testiranje na testosteron na 36 meseci pre takmičenja.

Ovakva odluka je došla nakon što je transrodna sportistkinja sa Univerziteta u Pennsylvaniji obarala ženske rekorde u plivanju.

Nova politika je objavljena u utorak, 1. februara i stupila je na snagu odmah.

U izjavi US Swimming rečeno je da će “se nastaviti sa promovisanjem rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti žena i njihovih prava da učestvuju u sportu, dok će se istovremeno podržavati i ravnopravnost u takmičenju u vrhunskim nivoima takmičenja”.

ČITAJTE:  Megan Foks: "Sina mi zlostavljaju u školi jer nosi haljine"

Politika za vrhunske sportiste, navodi se, “uzima u obzir takmičarske razlike u muškim i ženskim kategorijama i nedostatke koje predstavljaju u elitnim takmičenjima u pojedinačnom sportu”.

Nova politika “oslanja se na nauku i metode zasnovane na medicinskim dokazima kako bi pružila izjednačene uslove takmičenja za žene koje su rođene kao takve”, kaže US Swimming.

Dodali su da politika ima svrhu da “ublaži prednosti koje se vezuju za muški pubertet i fizionomiju”.

Nove politike dolaze u trenutku kontroverze oko transrodne plivačice sa Univerziteta u Pennsylvaniji, Liae Thomas, koja se tri sezone takmičila u muškoj ekipi pre nego što je počela sa hormonskom terapijom u proleće 2019.

Ona je oborila ženske rekorde njenog univerzitetskog plivačkog tima, postižući brže vreme od bilo koje ženske plivačice.

ČITAJTE:  Jovanica Abdulov osuđena na 13 godina zbog ubistva ljubavnika

U decembru se na šampionatu Nacionalnog udruženja sportista sa koledža (NCAA) kvalifikovala sa 38 sekundi bržim vremenom od drugoplasirane takmičarke.

U utorak, 1. februara, članice ekipe u kojoj je i Thomas izdale su saopštenje u kojem je podržavaju u njenoj rodnoj tranziciji.

“Poštujemo je kao ličnost, članicu ekipe i prijateljicu”, rekle su. Thomas nije javno govorila o kontroverzama.

Jedan anonimni roditelj nedavno je za Washington Post izjavio: “Ove godine nemaju šanse. One mnogo treniraju ali znaju da ne mogu da pobede Liau”.

Roditelji su prošlog meseca poslali pismo NCAA-u, tražeći da se pravila za transrodne plivače i plivačice izmene.

Izvor: BBC


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.