Njujork tajms: Mandatarka Brnabić – napredak gej prava u Srbiji, ali…

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da za mandatara imenuje 41-godišnju Anu Brnabić, zapanjio je Srbe, ali i posmatrače sa strane, piše “Njujork tajms”.

List piše da bi Ana Brnabić, koja je u politiku ušla prošle godine, kada ju je Vučić postavio na položaj ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, mogla da postane prva žena i prva otvoreno gej osoba na mestu premijera u Srbiji.

Njenim imenovanjem, procenjuje Njujork tajms, Vučić možda nastoji da stiša evropske brige dok se Srbija kreće ka članstvu u Evropskoj uniji, a nastavlja da bude srdačan sa Rusijom i jača srpsku vojsku.

List navodi da je Brnabićeva, pošto je nominovana, izjavila da će, ako bude izabrana, voditi Vladu sa odlučnošću i odgovornošću.

“Zaista, ako se Brnabićevoj omogući da vrši svoja ovlašćenja i vodi Vladu Srbije, time će poslati moćan signal da je vreme za Srbiju – i za ostatak sveta – da iza sebe ostave stare predrasude”, konstatuje Njujork tajms.

Taj cilj će, međutim, biti kompromitovan ukoliko se pokaže da je Brnabićeva postala samo Vučićevo oruđe, ili ako bude odbačena da bi se, kako se navodi, uvećale Vučićeve velike ambicije.

Njujork tajms navodi i da je Srpskoj naprednoj stranci potrebno 126 poslanika za imenovanje novog premijera. Opozicioni poslanici, u zemlji gde, kako tvrdi njujorški dnevnik, polovina ljudi smatra da je homoseksualnost bolest, oklevaju da podrže Brnabićevu.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.