Nisu svi Xavier Dolan


Najnoviji film Xaviera Dolana – The Death and Life of John F. Donovan – stigao je u bioskope 10. septembra, što je odlična vest za sve ljubitelje njegovih filmova, budući da je prethodni Simply the end of the world izašao još 2016. godine. Upravo zbog toga su se oni najstrastveniji ljubitelji Dolanovog stvaralaštva u životu održavali gledajući njegove prethodne filmske poslastice.

Najnoviji film pročuo se i po tome što u njemu igra i Kit Harington, zvezda serije Igre prestola, koji je pored svojih uloga postao poznat i po tome što se bavi problemom muževnosti u savremenom društvu, te po izjavi da je „problem sa muževnošću i homoseksualnošću taj što se previše često razdvajaju,“ a zbog čega trpe i oni koji se bave glumačkim poslom, pa tako teško može da se dogodi da u nekom Marvelovom filmu neko ko je gej u privatnom životu zaigra nekog superheroja.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Za one koji ne znaju koje Dolan, ili nisu upoznati sa njegovim opusom, nudimo par filmova koji su savršeni uvod u novi, ali i prethodne Dolanove filmove.

I Killed My Mother | 2009

U svom debitantskom filmu Dolan nudi portret šesnaestogodišnjaka Huberta koji je nešto malo pre početka radnje filma započeo vezu sa drugom iz škole, Antoninom. Paralelno se prikazuje i portret njegovog sukoba sa majkom, koji polako postaje sve intenzivniji, te Hubert jedini izlaz vidi u tome da se odseli.

Film je polu-autobiografski, te se u njemu Dolan bavi i sopstvenim odnosom sa majkom, te problemima koje ima u odnosima uopšte.

Heartbeats | 2010

Dolanov drugi film prati odnos između troje ljudi – Marie i Francis, koji su već dugo prijatelji, upoznaju Nicolasa na jednoj zabavi, te nakon tog susreta počinje zaplet. Tako prijateljstvo postaje takmičenje za naklonost potencijalnog ljubavnika, te se u tom procesu rađa i zavist. Sve do kraja filma gledaocu nije jasno da li Nicolas ima neki drugi kvalitet osim toga što podseća na Mikelanđelovog Davida, i da li je žudnja za njegovom lepotom vredna čitavog jednog prijateljstva.

ČITAJTE:  Britanac i njegov dečko napadnuti u Splitu

Laurence Anyways | 2012

Ovaj sjajni film fokusira se na nemoguću ljubav između žene Fred (Frédérique) i transrodne žene Laurence, koja na početku filma još uvek živi kao muškarac. Tokom filma Laurence otkriva svoju želju da počne da živi u skladu sa svojim pravim identitetom, te da prođe tranziciju kako bi postao žena. Radnja se događa sredinom osamdesetih godina prošlog veka, te početkom devedesetih, i obuhvata čitavu deceniju, koja beleži fatalnu ljubav između Fred i Laurence, i teškoće sa kojima se na tom putu suočavaju.

Na kraju, u njegovom stvaralaštvu nije reč o klasičnom nadobudnom „znam ja sve, pa ću da vam pokažem“ stavu, a problem je jedino u tome što nisu svi Xavier Dolan – mladić koji je kada je počinjao na filmu imao tako malo godina, a uprkos tome vrlo brzo napravio nekoliko dobrih uradaka, te sa svakim nastavio da bude sve bolji. I ne pravi se čak ni toliko pametan koliko bi to mogao za svoje godine – snima, glumi, oduševljava, ali ne može to svako.

ČITAJTE:  „Smalltown Boy” kao kvir himna koja dominira TikTokom

Izvor: XXZ


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Kakav vam je ovaj tekst? Izostavili najbitnije. I sad ćete kao vi da nam objasnite ko je XD?
    Amateri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.