Nike izbacuje BETRUE kolekciju patika


Pre šest godina kompanija je pokrenula grassroot kampanju „Betrue“ među zaposlenima kako bi skupila sredstva kojima bi se promovisale različitosti u radnom okruženju i zajednicama gde Nike deluje. U kampanji je prikupljeno 2.5 miliona dolara, a sada je došlo vreme da se kampanja ovaploti i u fizičke proizvode.„Naša ideja je bila da napravimo sportsku opremu oko koje bi se ljudi ujedinili da pokažu podršku LGBT sportistima“, kaže šef LGBT mreže u Nike-u, Robert Gorman. „Kada pokažete dugu na svojoj opremi, bilo da ste u teratani, na stazi ili na terenu, šaljete poruku da niste sami i otuđeni, već da pripadate jednom većem i snažnijem pokretu bilo da ste outovali ili samo podržavate LGBT pokrete. Simbol duge je uvek bio i biće deo BETRUE projekta i nalazi se na svim proizvodima“, završava Gorman.

ČITAJTE:  Trećina Amerikanaca između 18 i 25 godina izjašnjava se kao LGBT

BETRUE je deo velikog „Equality“ („Jednakost“) projekta koji je Nike pokrenuo još u februaru izbacivši motivacioni video klip u kome su se pojavili LeBron James, Serena Williams, Kevin Durant, Michael Jordan, a pesmu je otpevala Alicia Keys. Ovom kampanjom Nike je želeo da promoviše jednakost za sve sportiste bez obzira na rasu, pol, socijalni status i seksualno opredeljenje, a BETRUE predstavlja prirodni nastavak projekta.

Proizvodi će, sem pomenute duge, imati i druge vizuelne simbole LGBT pokreta kao što su trougao i roze dezeni. Što se same opreme tiče BETRUE će obuhvatiti brendove patika Nike Classic Cortez, Nike Air Zoom Pegasus 34, NikeLAB Air VaporMax i Nike Flyknit Racer dok će čarape, Dry-fit oprema i majice isto biti dostupne u ovom dezenu.Nike incijativa bi bila sjajna da se iza iste ne krije želja za zaradom. BETRUE ide pre već pomalo bizarne i posprdne „Pro Hijab“ kolekcija koja bi trebalo da pomogne ženama iz muslimanskih zemalja da se bave sportom noseći svoju tradicionalnu odeću – hidžab – sa brendom Nike. Dakle, potpuno je u redu da muslimanske žene nemaju nikakva ljudska i socijalna prava dokle god nose Nike hidžab. Ako je orignalni iz Saudijske Arabije onda je već problem. BETRUE je potpuno drugačija kampanja, ali problemi koje LGBT zajednice imaju u ostvarivanju svojih prava idu daleko dalje od nošenja roze čarapa ili majica za dugom. No videćemo proizvode pa ćemo dati konačan sud.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Izvor: Before After


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.