Netflix za toplo gej leto


Postoje tri aspekta u istoriji gej filmske produkcije: nevidljivi, zatvoreni i otvoreni. Prve dve kategorije su najčešće povezane sa mejnstrim (čitaj ”holivudskom”) produkcijom, dok se ova poslednja uglavnom vezuje za dokumentarnu, nazavisnu i avangardnu produkciju. Iako možda nikad nećemo znati ko su oni bili i kakav je tačno bio njihov doprinos, možemo slobodno reći da je na hiljade homoseksualaca učestvovalo u snimanju svih vrsta filmova tokom svih ovih godina. Ovi ljudi čine ”nevidljivu” istoriju gej filmske produkcije. Najdalje što možemo otići u pokušaju da proniknemo u ovu nevidljivu, nezabeleženu istoriju je kada imamo ”čudan osećaj” tokom neke scene, pa pomislimo: “Ovo je sigurno radio neki kvir umetnik”. Sve veći deo ove nevidljive istorije izlazi na videlo zauzimajući mesto u okviru istorije produkcije zatvorenog gej filma, zbog činjenice da se pojedinci javno deklarišu kao homoseksualci, odnosno autuju.
Letnji odmori su, pored kupanja i beskrajnih izležavanja, osmišljeni i tako da pružaju prostora da se uhvati korak sa filmskim sadržajima koji su već neko vreme na listama za gledanje. Pored ostalih, tu su i Netflix filmovi sa LGBTIQ tematikom, a koji su vredni utrošenog vremena, te nude neophodnu vlažnost za vrelu letnju pustinju.

Duck Butter

Ovaj film spada u kategoriju eksperimentalne drame sa elementima komedije, a prati dve žene koje su, obeshrabrene stanjem na savremenoj romantičnoj sceni, zbog čega odluče da zajedno provedu 24 sata, a kako bi uz pomoć seksa stvorile novu vrstu intimnosti.

Esteros

Najbolji drugovi iz detinjstva, Matias i Jeronimo, ponovo se sreću nakon što su bili razdvojeni godinama, što je prilika da se pozabave osećanjima koja su gajili jedan prema drugom, te ih potiskivali iz straha od razotkrivanja. I tu na scenu stupa homofobija, kako spoljašnja, tako i internalizovana, a koja preti da ponovo naruši njihov odnos.

ČITAJTE:  Bangladeš zaposlio prvu trans voditeljku u istoriji

God’s Own Country

Iako bi se o nekim komponentama ovog filma mogli pisati i radovi za sebe, ostaje da se kaže da je film zaista u svojoj celini poneo veliki potencijal nešto drugačijih, a opet, nekako viđenih priča. Možda je upravo i način kombinovanja i komponovanja istih najveće bogatstvo ovog filma, odnosno, to je perspektiva koja je svakako teži da balansira, donekle i humanizira, pa i ogoli život LGBTIQA osoba, te ih na taj način prikaže kao osobe sa načelno jednakim startnim pozicijama.

I Am Happiness on Earth

Kao i u slučaju Duck Buttera, i ovde se radi o eksperimentalnom filmu, koji, iako nije dobro prošao kod kritičara, predstavlja donekle zanimljivu tema za sve ljubitelje umetnosti, te kvazi umetničkih tema. Film prati filmskog reditelja čija opsesija jednim muškim plesačem preti da ugrozi njegovu višegodišnju vezu, što je pomalo banalna tema, koju presecaju neobični kadrovi koje gledalac često i ne očekuje.

Kiss Me

Iako se ovaj film bavi temom koja je toliko iscrpljena da je postala i pomalo dosadna, a koja prati ljubavni trougao u okviru kojeg je neophodno da se donesu odluke koje bi odnos vratile u monogamne okvire, ipak nudi sveže uvide u romantične odnose, te probleme modernih ljubavnika.

Izvor: XXZ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.