Neprofesionalan odgovor policije na napad na trans osobu?


U Beogradu je u subotu rano ujutru napadnuta transrodna osoba i nanete su joj teške telesne povrede, saopštilo je Udruženje “Egal”. U saopštenju se navodi i da žrtvu taksisti koji su se zatekli u blizini nisu želeli da prevezu, a da se policajac i inspektor u stanici Savski venac nisu profesionalno poneli. MUP: ispitaćemo.

Žrtvu po imenu Leona petorica muškaraca su šutirali, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vređali, navelo je udruženje Egal povodom napada koji se dogodio u subotu 30. aprila u centru Beograda.

Po prijemu u Urgentni centar konstatovan joj je prlom zgloba desne šake i posekotine po licu i telu:

“Nakon ukazane neophodne pomoći, Leona se vratila u policijsku stanicu, a dežurni inspektor je na zahtev Leone da se otkriju krivci kukavičkog napada odgovorio. Sad su praznici i za vreme njih nećemo raditi na prijavi. I Kenedi je ubijen pa se ne zna još ko je kriv”.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Ovakav događaj je strašan i pokazuje sa čime se suočavaju LGBT osobe u Srbiji, kaže koordinatorka udruženja Egal Helena Vuković i dodaje da je odgovor policije neprofesionalan i dodatno viktimizuje žrtvu.

„Tako da je to po meni malo surovo prema žrtvi jer svi mi plaćamo porez i punimo budžet iz čega te nadležne ustanove primaju plate, tako da smo jednaki pred ovim ustavom. Ne tražimo mi neka veća ljudska prava, mi samo osnovna ljudska prava tražimo“, kaže Helena Vuković.

Iz MUP-a odgovaraju da će ispitati sve činjenice i okolnosti kako bi se utvrdila osnovanost iznetih primedbi.

„Oštećeni nije na zapisnik podneo primedbu na postupanje policijskih službenika, niti je pritužbu podneo Odeljenјu za zaštitu zakonitosti Policijske uprave za grad Beograd. Udruženje Egal mejlom je obavestilо oficira za vezu sa LGBT populacijom Ministarstva unutrašnjih poslova da imaju primedbe na postupanje policajаca“, kaže se u saopštenju MPU-a.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

Žrtvu su, prema svedočenju, krvavu na ulici ostavili i taksisti koji nisu želeli da je povezu, što je, smatra Helena, van svake pameti u 21. veku.

„To je vozilo javnog prevoza, mora da primi putnika. Nigde ne piše kako je taksista rekao – ne vozimo tranvestite, pedere i krvave. mislim da je to krajnje oholo od jedne organizacije koja pruža uslužne delatnosti“, navodi Helena Vuković.

Stvar je sada u rukama MUP-a koji još nije odgovorio na pitanja N1 o optužbama udruženja. Po prijavi bi trebalo da reaguje i Tužilaštvo koje, pokazuje praksa, najčešće zagubi slučaj.

U Srbiji nije poznat tačan broj napada na transrodne osobe jer ih oni najčešće i ne prijavljuju, a nije registrovan nijedan zvaničan slučaj zločina iz mržnje.

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.