Neobičan put do legalizacije istopolnih brakova u Australiji


Glasanje javnog mnjenja koje je većinski podržalo istopolne brakove u Australiji u sredu, prema pisanju Gardijana predstavlja emocionalni proboj duge borbe koja još traje.

Istraživanje je dalo opširan odgovor i poslata je jasna poruka o tome šta Australijanci misle, ali troškovi istraživanja, kako finansijski zbog slanja upitnika poštom, tako i psihološki, bili su zapanjujući. Čak i kad slave potvrdan odgovor na legalizaciju istopolnih brakova, mnogi građani Australije su frustrirani. Smatraju da bi njihova zemlja mogla brže da napreduje ako bi poslanici i premijer Malkom Ternbul jednostavno obavili svoj posao i doneli zakon koji odražava ono što su istraživanja već pokazala.

“Ovo pokazuje da su ljudi ispred sadašnje vlade”, rekao je Piter Levis, jedan od anketara. Zakonodavci su u sredu predstavili predlog zakona, a istopolni brakovi trebalo da budu legalizovani do kraja godine. Kritičari ističu da bi to moglo da se očekuje tek za godinu ili dve, a debata o detaljima tek je započeta. Australijski parlament u ovom trenutku izuzetno je slab pošto je proveo nekoliko meseci u diskusiji zbog dvojnog državljanstva što bi moglo da dovede do promene vlasti.

ČITAJTE:  Grindr optužen za zloupotrebu medicinskih podataka

“Oni samo treba da slušaju australijski narod i učine to veoma brzo”, rekao je Džarad Dugan Tirnej, gej službenik iz Melburna koji vodi popularni nalog na Instagramu gde prikazuje život sa svojim partnerom i sinom. Kaže da je poruka vlasti izuzetno moćna.

“Evo torte, ali ne možete još da jedete”, prokomentarisao je on. Ipak, on i mnogi drugi kažu da s ponosom treba gledati na rezultate. Australijanci su u velikoj meri podržali istopolne brakove sa 61,6 odsto glasova za.

“Dokazano je da Australijanci žele ‘jednakost za sve'”, rekao je Kris Levi, šezdesetogodišnji umetnik koji je pratio rezultate u parku princa Alfreda u Sidneju sa svojim partnerom i stotinama drugih.

ČITAJTE:  Netolerancija i predrasude prema LGBT+ zajednici i dalje i u Srbiji i u EU

“To je opravdanje. Činjenica da je oko osamdeset odsto stanovništva uzelo učešće, uključujući i deo populacije koji verovatno nikad nije poslao pismo u životu, pokazuje da smo spremni da se angažujemo”, rekao je on. Australija je donošenje odluka o socijalnim pitanjima još ranije prenela na narod. U maju 1967. godine, 91 odsto građana podržalo je na referendumu brisanje dve diskriminatorne reference koje su se odnosile na Aboridžine u Australiji. Kao i glasanje o istopolnim brakovima i ovo od pre pedeset godina bilo je simbolično.

“Mogu da zamislim koju je hrabrost moji baka i deka trebalo da imaju u toj kampanji da bi postigli da se smatraju ljudskim bićima u Australiji”, rekla je Debora Četam, australijska kompozitorka koja je podržala je nedavnu inicijativu za legalizaciju istopolnih brakova.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

“Manjinske grupe nikad ne bi trebalo da prolaze kroz ovo. To nije australijski. Okrutno je”, rekla je Anika Lovri koja je heteroseksualne orijentacije i podržala je glasanje. Neki od glasača koji nisu glasali za istopolne brakove, iako nisu bili saglasni s onim što je predloženo, zadovoljni su jer su imali priliku da se suoče s drugom stranom. Za sad, mnogi Australijanci još pokušavaju da shvate kako da simbolično glasanje zaista dobije uticaj.

“Opšti konsenzus je da je to totalno gubljenje novca i da vlada treba da bude u kontaktu sa ljudima i da ih razume. Mi ćemo imati mnogo više poštovanja za australijsku vladu kad se oni usaglase”, zaključio je Tirnej.

Izvor: Nedeljnik


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.