Nemački parlament odao počast LGBT žrtvama nacista


Nemački parlament je na današnjoj sednici prvi put posvetio obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta LGBT osobama koje su ubili ili proganjali nacisti, navodi Rojters. Predsednica Bundestaga Berbel Bas priznala je da parlament kasni u odavanju zvaničnog priznanja za homoseksualne, biseksualne i transrodne žrtve Holokausta, što je korak koji su prethodnih godina preduzele druge nemačke institucije.

„Za našu kulturu sećanja važno je da ispričamo priče svih žrtava progona, da učinimo vidljivom nepravdu koju su doživeli, da prepoznamo njihovu patnju,” poručila je Bas u obraćanju poslanicima povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta. Među LGBT zajednicom, gej muškarci su bili glavna meta nacionalsocijalizma, ali su lezbejke i biseksualne žene, kao i trans osobe, takođe bile proganjane i ubijane.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

„Poslednji preživeli iz ove grupe žrtava su već umrli, a da ih mi nismo ni saslušali – njihove priče moraju da ispričaju drugi”, naglasila je Bas. Ona je upozorila na upornu homofobiju i transfobiju, koja se između ostalog ogleda i u govoru mržnje prema LGBT osobama na društvenim mrežama. Predsednica Bundestaga podsetila je i na ubistvo 25-godišnjeg trans muškarca prošle godine u Minsteru.

„Liberalno, otvoreno društvo nije datost. ‘Nikad više’ je misija za sve nas, svaki dan”, poručila je ona. Tokom komemoracije u nemačkom parlamentu, poslanicima se obratio Klaus Širdevan, 76-godišnji gej muškarac osuđen 1964. godine prema bivšim zakonima zemlje koji su kriminalizovali istopolne odnose, a koji su u potpunosti ukinuti tek 1994. godine.

ČITAJTE:  Biti gej u ukrajinskoj vojsci

„Meni je važno da mladi ne zaborave koliko je truda i snage bilo potrebno da bismo mogli da živimo kao što živimo sada”, rekao je Širdevan. Prošle godine Nemačka je svečano otvorila svoj prvi spomenik lezbejskoj žrtvi nacista u nekadašnjem ženskom koncentracionom logoru Ravensbrik, koji se nalazi oko 100 km severno od glavnog grada Berlina. Spomenici posvećeni gej žrtvama nacista podignuti su u Berlinu, Kelnu i Frankfurtu, ali aktivisti ističu da treba uložiti više sredstava u istraživanje i edukaciju o LGBT žrtvama Holokausta.

Nacisti su u Holokaustu ubili oko šest miliona Jevreja a takođe su proganjali i ubijali pripadnike drugih grupa kao što su romska zajednica, osobe sa invaliditetom i mentalnim oboljenjima i pripadnici seksualnih i rodnih manjina. Istoričari procenjuju da je oko 100.000 homoseksualaca i bi muškaraca uhapšeno između 1933. i 1945. godine, a hiljade je poslato u koncentracione logore. Mnogi od njih nisu preživeli, prenosi Tanjug.

ČITAJTE:  SAD dobile gej predsedničkog kandidata

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.