Nema više lekova za blokiranje puberteta za decu u Britaniji


Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) prestaće da daje lekove za blokiranje puberteta deci u takozvanim klinikama za „rodni identitet”, dok je britanska konzervativna vlada pozdravila ovo kao „značajnu odluku”.

Odluka je usledila je nakon četvorogodišnjih javnih konsultacija i istrage o aktivnostima NHS-ove Službe za razvoj rodnog identiteta (GIDS).

Klinika u Tavistoku, zatvorena je, naime 2022. godine nakon što su istražitelji zaključili da njeni lekari požuruju decu – od kojih su neka i od svega sedam godina – da započnu eksperimentalne procedure i procedure promene pola koje menjaju život.

Lekovi koji blokiraju pubertet sprečavaju telo da se podvrgne tipičnim fizičkim promenama koje se dešavaju tokom puberteta. Kod dečaka ograničavaju rast penisa i testisa i sprečavaju razvoj dlačica na licu, dok kod devojčica usporavaju razvoj dojki i sprečavaju menstruaciju.

ČITAJTE:  Premijer Britanije odbio da se izvini zbog transfobije

Pacijenti koji uzimaju blokatore puberteta često prate ovaj tretman uz međupolnu hormonsku terapiju u pokušaju da promene svoj pol.

Dok zagovornici ovih lekova tvrde da su promene reverzibilne, blokatori puberteta su povezani sa krhkim kostima i malformisanim genitalijama kod pacijenata, ponekad i dugo nakon prestanka lečenja.

Sudskom presudom iz 2020. godine zabranjeno je prepisivanje ovih lekova deci mlađoj od 16 godina, ali je presuda ukinuta drugom presudom sledeće godine.

Ministarka zdravlja Marija Kolfild rekla je da su u vladi pozdravili „značajnu odluku”, dodajući da će „ukidanje rutinskog prepisivanja blokatora puberteta pomoći da se obezbedi da se nega zasniva na dokazima, stručnom kliničkom mišljenju i da je u najboljem interesu deteta”.

ČITAJTE:  Dokumentarac „Topli fim“ Dragana Jovićevića premijerno u Solunu

Nakon najave NHS-a, blokatori puberteta će se davati deci samo kao deo kliničkih ispitivanja, prenosi RT Balkan.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.