Nelson Mandela kao gej model


Nelson Mandela je mnogima inspiracija na razne načine, ali niko nije mogao da pretpostavi da će nekome poslužiti kao model za sliku gej seksa! Upravo tako ga je nacrtao afrički umetnik Ajanda Mabulu i našao se na stubu srama i udaru kritika.

Slikar je na ovaj način želeo da ponizi Džejkoba Zumu, aktuelnog predsednika Južnoafričke Republike čiju vladavinu ne odobrava i koji je često meta kritike zbog raskalašnog života. Mabulu tvrdi da njegova ilustruje kako je Zuma uništio Mandelino nasleđe i borbu protiv aparthejda. Ističe da ovim delom “nije učinio ništa loše”.

S druge strane, Fondacija Nelsona Mandele je saopštila da “ne ulazi u umetničku slobodu autora”, ali je sliku nazvala “grotesknom i neumesnom”.

Hiljade Južnofrikanaca je protestovalo protiv predsednika Zume u poslednjih nekoliko nedelja nakon otpuštanja omiljenog i poštovanog ministra finansija, što povećava zabrinutost oko korupcije u vladi. Zuma je porekao bilo kakvu zloupotrebu.

Nelson Mandela je bio prvi predsednik Južnoafričke Republike izabran demokratskim putem, 1994. godine, i prvi crnac na toj funkciji. Smatra se simbolom borbe protiv aparthejda i jednim od najvećih boraca za ljudska prava.

Izvor: Blic


ČITAJTE:  Kiki Nikolić osuđena na mesec dana zatvora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.