Nedelja ponosa prvi put i u Nišu

Sa kakvim se problemima suočavaju i kako žive LGBT ljudi u Srbiji, Nišlije će moći da saznaju u Nedelji ponosa koja se obeležava od 27. juna do 2. jula.

U okviru manifestacije organizatori najavljuju projekcije dokumentarnog i igranog filma, izložbu i tribinu, druženje, koncert i žurku, na raznim lokacijama u gradu.

Manifestacija koja ima za cilj da promoviše dijalog i toleranciju, da smanji diskriminaciju i homofobiju i učini vidljivim probleme LGBT zajednice, organizuje se povodom Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, koji se obeležava 27. juna.

Nedelju ponosa, po prvi put u Nišu, organizuju Udruženje građanki Ženski prostor, u okviru projekta “Kolektiv ‒ Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba”.

„Ovim festivalom želimo da ukažemo na važnost povezivanja i umrežavanja LGBT+ zajednice, državnih institucija i ustanova i većinske populacije, kao i uloge civilnog društva u tom procesu. Želimo da otvorimo siguran prostor za sve i da na kreativan način promovišemo LGBT+ kulturu“, naveli su organizatori.

Oni su pozvali građane Niša da im se pridruže i pokažu da su protiv mržnje i nasilja: „Da zajedno pokažemo da je Niš i naš grad – mesto slobode, bezbednosti i podrške za sve njegove građane i građanke“.

Izvor: N1info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.