Naučnici tvrde da ne postoji gej gen


Teorija da se na osnovu analize genetskog materijala može predvideti nečija seksualna orijentacija upravo je pobijena.

Veliko naučno istraživanje bioloških uporišta seksualnog ponašanja potvrdilo je da ne postoji izdvojeni “gej gen”, ali je ustanovljeno da složena kombinacija genetike i okruženja utiče na to da li će neko imati seksualne sklonosti prema osobama istog pola.

Rezultati studije u kojoj je učestvovalo više od 470.000 ljudi objavljeni su u časopisu “Science”.

Istraživanjem su analizirani podaci o DNK i seksualnim iskustvima pola miliona ljudi. Došlo se do zaključka da postoje hiljade genetskih varijacija povezanih s istospolnim seksualnim ponašanjem, ali većina na to ima veoma mali uticaj. Samo pet genetskih markera je “značajno” povezano s homoseksualnošću, otkrili su naučnici, ali ni na osnovu njih ne mogu se predvideti seksualne sklonosti.

– Skenirali smo celi ljudski genom i pronašli šačicu, pet lokacija koje su jasno povezane s time da li će osoba imati istospolne seksualne odnose – rekao je Andrea Gana, biolog s Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj koji je bio jedan od vođa istraživanja i dodao da ti markeri imaju “vrlo mali uticaj” na određivanje ljudske seksualnosti.

To znači da su drugi faktori poput okruženja, vaspitanja i ličnosti puno značajniji za seksualnu orijentaciju, kao i u slučaju drugih ljudskih osobina, istakli su istraživači.

Izvor: Telegraf.rs


ČITAJTE:  Ispovest samohranog gej tate troje dece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.