Naučnici prave sprej za nos koji će ubijati HIV virus


Nakon što su otkrili na koji način se virus HIV-a širi mozgom naučnici razvijaju sprej za nos koji će pomoći u lečenju virusa.

Tim kanadskih istraživača sa Univerziteta u Alberti trenutno radi na tome da stvori novu antiretroviralnu terpaju koja bi doprla do mozga brže. Metodom spreja za nos koji koristimo u slučajevima prehlade terapija bi mogla da bude najbrži način kojim bi se suzbijala infekcija u mogzu.

Naučnici su do sada mogli saznati na koji se način virus HIV-a širio mozgom tek nakon smrti pacijenta, ali zahvaljujući podacima koje su dobili ispitujući podatke preminulih pacijenata i ukrštanjem sa pozantim biološkim procesom virusa imaju potpuno novi uvid u situaciju.

ČITAJTE:  Ijan Mekelen raskinuo sa 54 godina mlađim dečkom

– Priroda HIV virusa mu dozvoljava da putuje kroz barijere mozga u kojima se nalazi krv čak dve nedelje nakon infekcije. Trenutna terapija u lečenju HIV-a ne može da stigne do ćelija tako lako. Što više razumemo kako HIV putuje mozgom to smo više u mogućnosti da razvijemo nove strategije u lečenju. Naš cilj je da utvrdimo gde se nalaze i drugi rezervoari virusa. Sa klasičnom terapijom, inficirane ćelije su u latentnom stanju. Ideja je da da otkrijemo njihovu veličinu i da razvijemo strategiju za lečenje – kaže Veston Roda, jedna od autorki studije.

Inače, napredak istraživača iz Kalifornije je već vidljiv u SAD gdje je 30% zaraženih virusom HIV-a uspelo da svede virus na minimalan nivo u krvi tako da ga analize i ne registriraju. Sve je to zahvaljujući terapiji koja cilja T-ćelije (podgrupu limfocita) i suzbija virus. Nijedna studija nije pokazala da su ljudi koji imaju jako nizak nivo virusa HIV-a u krvi uspeli da ga prenesu na partnera.

ČITAJTE:  Selektor Austrije odstranio tri igrača zbog homofobije

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.