Naučnici otkrili kako da suzbijaju HIV virus


Američki naučnici otkrili su način da mesecima suzbijaju HIV virus u telu pacijenta koristeći duple doze antitela, koje mogu da unesu potpune promene u način lečenja te bolesti, prenosi agencija AFP.

U svetu raste broj zaraženih HIV koji koriste lekove, ali oni moraju da poštuju stroga pravila kako bi bili u dobrom zdravstvenom stanju i da lekove uzimaju do kraja života.

Istraživači ističu da kombinacija dva proteina, poznata po svom protivefektu na HIV, može da suzbije taj virus do 30 dana u telu pacijenta, a to daje nadu da je moguže razviti tretman zaraženih HIV koji ne podrazumeva svakodnevno uzimanje lekova, navodi AFP. Bezbedan, pouzdan tretman antitelima mogao bi da otvori nove mogućnosti za pacijente koji žive sa HIV virusom, ocenio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti u Merilendu Entoni Fauci.

ČITAJTE:  Riki Martin uzvraća tužbom protiv sestrića

On je zaključio da tretman antitelima predstavlja prvi korak u razvoju novih vidova lečenja.

Istraživači ističu da prvi rezultati tretmana antitelima obećavaju, ali je potrebno još ispitivanja kako bi se povećalo vreme u kome su antitela aktivna u suzbijanju HIV virusa.

Prema procenama UN, 1,8 miliona ljudi je u 2017. zaraženo HIV virusom, a 940.000 je umrlo od te bolesti.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.