Nasilje je mnogo veće od podataka kojim raspolaže „Da se zna“

Gej lezbejskom info centru je žao što mora da reaguje, ali se u medijima i javnosti pojavljuju podaci koji ne prikazuju realno stanje, kada je u pitanju nasilje nad LGBT osobama u Srbiji.

Izveštaj „Podaci, a ne zvona i praporci“ prikazuje samo podatke do kojih je organizacija „Da se zna“ uspela da dođe, nikako realnu sliku. Osam prikupljenih slučajeva fizičkog nasilja nad LGBT osobama za godinu dana, pre svega pokazuje manjak kapaciteta za prikupljanje podataka i nesaradnju sa drugim organizacijama koje prikupljaju slučajeve, nikako realno stanje na terenu!

Apelujemo na organizaciju „Da se zna“ da započne saradnju sa drugim organizacijama kako bi imali bolji uvid u realno stanje i da u svojim zaključcima i javnim nastupima navodi da su u pitanju samo podaci do kojih je organizacija „Da se zna“ uspela da dođe, kako ne bi dovodili u zabludu LGBT populaciju i javnost da se u Srbiji za godinu dana desilo samo osam slučajeve fizičkog nasilja motivisanih seksualnom orijentacijom.

Nažalost, uprkos redovnom održavanju dve Parade ponosa godišnje u Beogradu, Strategijama i Akcionim planovima Vlade Republike Srbije, fizičko nasilje i pretnje fizičkim nasiljem su i dalje prisutne u velikom broju, a reakcija policije i tužilaštva i dalje neadekvatne!

Iznošenje nepotpunih i netačnih informacija u javnost neće se doprineti rešavanju ovog problema, već njegovom ignorisanju i stavljanju pod tepih od strane državnih institucija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.