Nas dve najbolji kvir film 48. Festa

Nagrada Merlinka za najbolji kvir film na 48. Festu dodeljena je francuskom ostvarenju “Nas dve” Filipa Menegetija, koji u vremenu polarizovane stvrnosti, prema navodima žirija, predstavlja krik i vapaj za slobodom u kojoj ljubav osvaja svoje prostore prkoseći svemu.

Žiri te nagrade, koju dodeljuje Međunarodni festival kvir filma “Merlinka”, odgledao je deset filmova iz Festove selekcije koji su na različite načine obrađivali LGBT teme, a uz pobednički, za nagradu su nominovani i filmovi “Autobuska stanica” (režija Daniel Lesovic) i “Regrut” (režija Oliver Hermanus).

Film “Nas dve” istaknut je u obrazloženju žirija kao duboko intimna i emotivna priča i izuzetno hrabar prikaz univerzalne potrage za ljubavlju i slobodom u društvu i svetu opterećenom predrasudama, rodnom i seksualnom diskriminacijom koja određuje naše živote.

“Ljubav jeste naš život i ono najvrednije u njemu”, naveo je žiri koji su činili pozorišna rediteljka Isidora Goncić, urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević i direktor festivala Merlinka Predrag Azdejković.

Film “Nas dve” prati penzionerke Ninu i Madlenu koje se tajno vole već decenijama. Za sve druge, uključujući i Madleninu porodicu, one su samo komšinice koje žive na poslednjem spratu zgrade. Dve žene se posećuju, uživajući u svakodnevnom zajedničkom životu, sve do dana kada jedan neočekivan događaj ne navede Madleninu kćerku da postepeno počne da otkriva istinu o njima.

Merlinka je nezavisna nagrada koja se na Festu dodeljuje od 2018. godine.

Do sada su tu nagradu dobili norveški film “Telma” (2018) i francuski “Divlji” (2019).

Izvor: SeeCult

ČITAJTE:  “Boli me Pipi” - reklama koju morate videti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.