Napadnut Prajd centar u Beogradu tokom protesta zbog zakona o veroispovesti


Organizacija Beograd prajd saopštila je da su tokom protesta zbog donošenja zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, napadnute prostorije Prajd info centra u Ulici Kralja Milana u Beogradu, i pozvala nadležne da reaguju.

“Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada, a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu”, navodi se u saopštenju Beograd prajda i dodaje da je od otvaranja Prajd info centar bio meta 10 napada, a da nije doneta nijedna presuda po tim prijavama.

Ova organizacija navodi da su napadači šutirali ulaz uprosotrije i uništavali imovinu, dok su se u tim prostorijama nalazili zaposleni, a učesnici protesta istovremeno su pozivali nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici skandiranjam parola “Ubij pedera”.

ČITAJTE:  Irska predstavnica na Evroviziji je kvir veštica

Organizacioni odbor Beograd Prajda u saopštenju izrazio je zabrinutost zbog, kako se navodi, sve češćih napada na Prajd info centar i zahtevao da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira, kao i da javnost bude obaveštena šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na njihove prostorije koji su prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.

Više stotina građana protestovalo je u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu ispred ambasade Crne Gore u Beogradu, kao i ispred kancelarija predsednika Srbije na Andrićevom vencu, kako bi pružili podršku Srbima u Crnoj Gori i u znak protesta zbog hapšenja poslanika Demokratskog fronta i izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Izvor: N1info

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Beograd Prajd zahteva reakciju nadležnih institucija povodom napada na Prajd Info Centar koji se desio u petak 27.12.2019, tokom protesta povodom donošenja zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. Zahtevamo od policije da urade svoj posao, identifikuju i privedu počinioce napada a od tužilaštva očekujemo da bez odlaganja sprovede brzu i efikasnu istragu. Ukazujemo na činjenicu da se od otvaranja Prajd Info Centra 16. avgusta 2018. godine dogodilo 10 napada na Prajd Info Centar i da nije donešena ni jedna presuda po tim prijavama. ⁣ ⁣ Tokom protestne šetnje povodom donošenja zakona o slobodi veroispovesti, Prajd Info Centar – prostorije Beograd Prajda, napadnute su od strane huligana koji su šutirali ulaz i uništavali imovinu dok su se u prostoru nalazili zaposleni. U toku napada, učesnici protesta su pozivali na nasilje i javno propagirali mržnju prema LGBT+ zajednici skandiranjam parola „Ubij pedera“.⁣ ⁣ Organizacioni odbor Beograd Prajda izražava zabrinost zbog sve češćih napada na Prajd Info Centar i zahteva da se poslednji slučaj efikasno i pravedno procesuira kao i da javnost bude obaveštena šta se dogodilo sa slučajevima prethodnih napada na Prajd Info Centar koji prijavljeni policiji zajedno sa snimcima sigurnosnih kamera.⁣ Ova situacija oslikava mržnju, nasilje i diskriminaciju sa kojima se LGBT+ osobe svakodnevno suočavaju u Srbiji. Ukazujemo da atmosfera nekažnjivosti kršenja ljudskih prava i neefikasnosti nadležnih institucija otvara prostor za nove napade.

Објава коју дели Belgrade Pride (@belgradepride) дана


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.