Napad u parku Manjež nije okarakterisan kao zločin iz mržnje


Dvojica napadača na pripadnika LBGT+ zajednice u beogradskom parku Manjež optuženi su za pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje, ali ta krivična dela nisu okarakterisana kao zločin iz mržnje, saopštilo je više LGBT+ organizacija.

Te organizacije su u zajedničkom saopštenju ocenile da se time nastavlja višegodišnja negativna praksa neprepoznavanja zločina iz mržnje u Srbiji.

“Članom 54a Krivičnog zakonika propisano je da, ako je počinitelj postupao iz predrasude prema pretpostavljenom ili stvarnom ličnom svojstvu prebroditelja, onda to treba da se uzme kao obavezna otežavajuća okolnost prilikom odmeravanja kazne”, dodaje se u saopštenju.

Oni su ocenili da bi to što su napadači, prema navodima medija, članovi ekstremno desničarske grupe, trebalo da bude jedan od jasnih pokazatelja da je zločin motivisan predrasudom, kao i da je tužilaštvo to moralo da uzme u obzir.

ČITAJTE:  Gde je nestao aktivizam sa Beograd Prajda

Te organizacije su zatražile da se taj član zakona uzme u obzir prilikom odmeravanja kazne, a istraga dopuni, jer može doći do povrede prava prebroditelja ukoliko se ne ispitaju sve okolnosti slučaja, posebno one koje ukazuju na to da je krivično delo motivisano mržnjom.

“Neprimenjivanje člana 54a u ovom slučaju može biti loš presedan za ostale slučajeve u budućnosti. Zločini počinjeni iz mržnje ne nanose štetu samo oštećenima, već društvu u celini i to ulivajući strah i podrivajući demokratske vrednosti”, navodi se u saopštenju koje su potpisali Da se zna!, Beograd Prajd, Grupa Izađi, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent i Asocijacija za jednaka prava na Zapadnom Balkanu i Turskoj (ERA-LGBTI).

ČITAJTE:  Ispovest Stefana Radovića iz Kuršumlije koji je preživeo užasna maltretiranja

Više osoba napalo je pripadnika LGBT+ zajednice u parku Manjež 28. februara ove godine, jednom napadaču na teret se stavlja pokušaj ubistva, a drugom nasilničko ponašanje.

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.