Napad na trans* osobu i njene prijateljice u centru Beograda


Trans* osoba Lela (T.D) prijavila je Udruženju građana “Egal” da je nju i njene dve prijateljice napao nepoznati mladić u ponedeljak 8. maja oko 3.45 u Piceriji “Trg” na Trgu Republike u Beogradu dok su kupovale picu.

Dok su njih tri čekale porudžbinu prišla su im dva muškarca, od kojih jedan starosti 20-23 godine im se obratio sa rečima: “Ne mogu da verujem da trandža stoji do mene i kupuje picu!”

Lela je ustupila mesto u redu nepoznatom muškarcu da bi izvršio porudžbinu i sa drugaricama sačekala svoju picu ispred objekta.

Nakon par minuta prvo je jedna njena drugarica ušla da vidi da li je gotova njihova porudžbina. Nepoznati mladić ju je pitao da li je ona “prijateljica ovog trandže”, na šta mu je ona uzvratila pitanjem odakle mu pravo da tako priča. “Šta vi ovde glumite”, počeo je da viče mladić.

ČITAJTE:  Chris Evert i Martina Navratilova pozivaju ženski tenis da se kloni Saudijske Arabije

Devojci su se pridružile Lela i druga drugarica nekoliko trenutaka kasnije kada je pica bila gotova.

U trenutku kada je Lela plaćala picu nepoznati muškarac joj je prišao s leđa i počeo da je udara pesnicama u glavu u predelu slepoočnice i obraza, a onda i nogama. Lela je od udaraca pala u ugao picerije pored kase i izgubila svest.
Leline drugarice su se postavile između nje i napadača, zbog čega on jednu od njih udara u vilicu i tom prilikom joj lomi zub, a drugu u telo, rekle su one u izjavi “Egalu”.

Nakon toga muškarac koji je bio u pratnji napadača i nije učestvovao u incidentu je izveo napadača napolje, a jedna od napadnutih devojaka je pozvala policiju. Ubrzo se pojavila policijska patrola, kao i vozilo hitne pomoći.
Nakon pregleda na maksilofacijalnoj hirurgiji Urgentnog centra njih tri su dale izjavu u policijskoj stanici Stari Grad.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

“Egal” podseća da je ovo drugi napad na trans* osobu u centru Beograda u poslednjih deset dana. Prethodni slučaj napada na Leonu još uvek nije rešen, a ono što posebno zabrinjava u ovom novom slučaju je da napadač ima hrabrosti da vrši krivično delo pred svedocima i sigurnosnim kamerama.

Takođe, žalosno je što osoblje picerije nije smelo da reaguje u kritičnoj situaciji.

Upozoravamo da neefikasnim postupanjem državnih organa nasilnici bivaju dodatno ohrabreni u vršenju krivičnih dela, te stoga očekujemo hitnu i efikasnu reakciju svih nadležnih. U protivnom LGBT zajednica će morati da reaguje oštrijim merama od upoznavanja javnosti saopštenjima o napadima.

INFO Služba UG „EGAL“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

3 comments

  1. U sta se nasa omladina pretvara?! Ovo je stvarno STRASNO!!! Koliko jos znakova upozorenja treba da dobijemo da nam drustvo propada?! Ministar policije treba hitno da se obrati kao i premijer Aleksandar Vucic da se ovakvo ponasanje nece tolerisati i da ce pocinioci biti najstrozije kaznjeni. Imate kamere i pronadjite ih. U suprotnom znaci da precutno podrzavate nasilje ne zbog svadje, ne zbog dugova, ne zbog imovine… ne zbog milion drugih stvari koje takodje ne podrzavam vec zbog toga sto je neko drugaciji!!!

  2. Boli k…. policiju. Oni su i krivci svega ovoga sto se desava. Oni nas maltretiraju po stanicama kao najgore kriminalce a onda naše izjave prodaju po novinama kako bi nas jos vise ismevali. Naravno da se nikada neće saznati ime decka koji je napao trans ženu i naravno da na kamerama picerije TRG “nista nije zabelezeno” . Treba policiji drmnuti interpol, tj pozvati stranu policiju, da vidiš kako bi se potrudili da pronadju krivca!

  3. Ja nisam gej vec transvestit i kao transvestit se osecam nebezbedno citajuci ovakve vesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.