Napad na LGBT aktivistu u Kruševcu


Grupa od oko 50 muškaraca pokušala je da spreči održavanje panela protiv govora mržnje i homofobije u nedelju u Kruševcu, a tom prilikom napadnut je jedan LGBT aktivista. Policija je reagovala tek pošto su se organizatori obratili načelniku kruševačke policije, rekao je aktivista udruženja „Da se zna“ Matija Stefanović.

Panel je održan u Alternativnom kulturnom centru „Gnezdo“ u Kruševcu, a okupljanju protivnika panela ispred prostorija „Gnezda“ prethodio je poziv na društvenim mrežama.

„Organizovali smo panel, bile su dve izložbe i jedan performans. Treblao je da bude lep događaj, poprilično zatvorenog tipa. Niko nije otišao da pravi prajd u Kruševcu“, kaže Stefanović.

On je za N1 rekao da će biti podneta krivična prijava protiv muškarca koji je na društvenim mrežama širio laži o klubu „Gnezdo“, osobama koje se tamo okupljaju i pozivao da se ne dozvoli „nametanje zapadnjačkih vrednosti tradicionalnom Kruševcu“.

ČITAJTE:  U Južnoj Koreji zabranjeni istopolni odnosi u vojsci

Aktivista udruženja „Da se zna“ kaže da se ispred „Gnezda“ prvo pojavila grupa od oko desetak mladića koji su dobacivali šale, a potom počeli da prete i pokazuju srednji prst, a potom ga gađali kamenjem dok je sedeo na terasi.

Grupa je ubrzo otišla odatle, da bi se posle nekog vremena pojavila u većem broju. Kako Stefanović procenjuje, bilo ih je između 50 i 60.

Sagovornik N1 dodaje da su okupljeni ispred prostora, gde je trebalo da se održi panel, skandirali i pevali pogrdne pesme.

Policajci koji su bili pristuni nisu reagovali, kaže Stefanović, i ističe da je reakcija usledila tek posle poziva načelniku Kruševačke policije koji je poslao pojačanje.

ČITAJTE:  Odbačene prijave protiv policajaca koji su pretukli gej mladića

„Policija je bila tu, bilo ih je troje, koji su stajali od početka jer su pretnje postojale i prethodnih dana. Međutim, nisu ništa uradili da ih sklone, a bilo je dovoljno razloga da budu sklonjeni. Policija ništa nije radil, pa smo na kraju uspeli da dođemo do načelnika policije u Kruševcu, posle čega je došlo još policije, i brzo posle toga su se razišli svi ti ljudi. Verujem da ih policija jeste sklonila, ali ne znam šta su toliko čekali. Da neko razbije prozor, da napadnu nekoga“, pita aktivista.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.