Nakon peticije stiže i tužba Ustavnom sudu za zabranu Dveri


Peticiju Gej lezbejskog info centra (GLIC) da se Srpski pokret Dveri zabrani na 100 godina zbog klerofašističke, šovinističke i homofobične politike koju vodi od svog osnivanja, potpisalo je skoro hiljadu ljudi.

Predrag Azdejković, predsednik GLIC-a, ističe za Danas da je peticija dobila veliku medijsku vidljivost.

“Vidim da je i Boško Obradović reagovao i našu inicijativu okarakterisao kao antidemokratsku i totalitarizam, a da mi nismo smislili ništa originalno već samo imitiramo njih! Interesantno je da između ostalog Dveri traže zabranu EuroPride-a zbog epidemiološke situacije, misleći pre svega da gej muškarci prenose majmunske boginje. To je osnov zbog koga ćemo podneti poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv Dveri zbog diskriminacije, jer ne traže zabranu svih javnim skupova zbog epidemiološke situacije, već samo zabranu LGBT događaja”, ukazuje Azdejković za naš list.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Kako dodaje, GLIC trenutno razgovara sa pravnicima kakve su opcije da se preko Ustavnog suda zabrani rad Dveri zbog klerofašističke, šovinističke i diskriminatorne politike koju vode.

“Jedna od najvećih pobeda nevladinog sektora bila je zabrana “Obraza” i smatram da je došlo vreme za još jednu pobedu. Već duže vreme LGBT populacija trpi šikaniranje raznoraznih pokreta koji šire svoju homofobičnu ideologiju punu mržnje i mislim da je vreme da se uzvrati udarac. Ko tebe kamenom ti njega još većim kamenom”, navodi Azdejković.

Naš sagovornik dodaje da su Dveri na svom Tviter nalogu objavili informaciju da EuroPride košta oko 40 miliona evra, te dodaje da je to posebna budalaština i poziva organizatore da ih tuže zbog klevete.

ČITAJTE:  Britanac i njegov dečko napadnuti u Splitu

Iz GLICA su ranije naveli da mržnja prema LGBT zajednici koju Dveri konstantno promovišu i nameću doprinosi povećanju nasilja i govoru mržnje.

Kako naglašavaju, Dveri zaboravljaju da LGBT osobe nisu tikve bez korena i da su deo nekih porodica i da politika mržnje koju ovaj pokret vodi ne čini štetu samo LGBT osobama već i njihovim porodicama i prijateljima.

Jedan od potpisnika peticije smatra da LGBT populacija zaslužuje državu gde može da živi sa istim pravima kao i svi drugi građani.

“Boško i njegove sluge sebi su dali misiju da demoniziju LGBT populaciju do poslednjeg daha, uz pokušaje da Srbe vrate u 17-i vek po načinu ophođenja i razmišljanja”, navodi taj potpisnik.

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

Jedna od potpisnica peticije ukazuje da su Dveri “ekstremistička stranka, bez značajneg uspeha na izborima i bez značajnog uticaja na unutrašnju politiku ove države”.

“Bez obzira, njihovi članovi, bivši i sadašnji, kao i funkcioneri stranke redovno izražavaju svoje ekstremističke stavove i kult smrti. NJihov program kao da se bavi isključivo oduzimanjem tuđih prava, da li na postojanje ili raspologanje sopstvenim telom ili pravom na identitet. Sve to bez posledica i osude”, navodi ona.

PETICIJU MOŽETE POTPISATI NA >>>

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Ne razumem zasto je Bosko Obradovic prikazan nasminkan kad nasminkan muskarac ne mora da znaci da je gej .Ja se ponekad nasminkam ali nisam gej vec samo tako volim da izgledam .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.