Nagrada za “Mr Gay Syria” u Sarajevu


“Nagrada Human rights pripala je tursko-francusko-nemačkoj koprodukciji “Mr Gay Syria” o dvojici homoseksualaca u muslimanskim zajednicama koji žele da učestvuju u takmičenjima za najlepše muškarce”* “Prema oceni publike najbolji film je BiH ostvarenje ‘Žaba’ i dokumentarac Olivera Stouna ‘Intervju s Putinom’. Nagrada mlade publike pripala je filmu ‘Muškarci ne plaču'”

Priča o pedesetogodišnjoj domaćici Manani, koja je prisiljena da napraviti izbor između porodičnog života i svoje strasti – pisanja, i nagrada Cineuropa. Priznanje za najbolju režiju uručeno je rumunskom reditelju Emanuelu Parvu za film “Meda ili ne tako sjajna strana stvari”, koji govori o drvoseči koji posle smrti svoje supruge pokušava da usvoji devojčicu koju je ona godinama negovala. Glavni glumac ovog filma Serban Pavlu nagrađen je za najbolju mušku ulogu, dok je priznanje najboljoj glumici pripalo Orneli Kapetani iz filma “Buđenje dana”.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Žiri, koji su činili: Majkl Franko, meksički reditelj, Mark Adams, umetnički direktor EIFF, glumac Goran Bogdan, Fatma Al Remaihi, direktorka Doha Film Instituta, i

Melisa Sozen, turska glumica, dodelili su i specijalno priznanje koje je pripalo glumačkom ansamblu filma “Pravci”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Grad sunca” reditelja Ratija Onelija. Specijalna nagrada je pripala austrijskom ostvarenju “Deca” a specijalno priznanje hrvatskom dokumentarcu “Dom”.

Za najbolji kratki film proglašen je “Plavetnilo” rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, dok su specijalnu nagradu i specijalno priznanje dobili crnogorski “Soa” i grčki “Copa-Loca”. Od ove godine za nagradu Srce Sarajeva nadmetali su se i studentski filmovi. U novoj selekciji najbolji je, prema oceni žirija, bio film “Čistoća” BiH reditelja Nevena Samardžića. Specijalno priznanje pripalo je slovenačkom ostvarenju “LJubljana – Munich 15:27”.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Nagrada Human rights pripala je tursko-francusko-nemačkoj koprodukciji “Mr Gay Syria” o dvojici homoseksualaca u muslimanskim zajednicama koji žele da učestvuju u takmičenjima za najlepše muškarce. Prema oceni publike najbolji film je BiH ostvarenje “Žaba” i dokumentarac Olivera Stouna “Intervju s Putinom”. Nagrada mlade publike pripala je filmu “Muškarci ne plaču”.

Tokom osam festivalskih dana, dan manje nego inače, publika je imala priliku pogledati 235 filmova (111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova) iz 54 zemlje koji su prikazani u 18 programa. Na programu su bile 43 svetske i 23 međunarodne premijere.

Zvezde Festivala bile su oskarovac Oliver Stoun i britanski komičar DŽon Kliz. NJima su uručena Počasna srca Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Festival je zvanično završen u petak, a poslednjeg dana publika je imala priliku da pogleda pobednička ostvarenja.

ČITAJTE:  Dokumentarac „Topli fim“ Dragana Jovićevića premijerno u Solunu

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.