Na Paradi ponosa u Varšavi desetine hiljada ljudi


Desetine hiljada ljudi pridružio se Paradi ponosa u Varšavi u trenutku kada su gej prava i dalje glavno pitanje u predizbornoj kampanji u Poljskoj.

Vladajuća partija “Pravo i pravda” (PiS) tvrdi da podrška opozicije LGBT zajednici predstavlja pretnju po poljsku kulturu.

PiS je veliki deo kampanje za prošlomesečne izbore za Evropski parlament vodio tretirajući neprijateljski LGBT populaciju, a to će verovatno ostati glavna tema i u kampanji za izbore koji se očekuju u oktobru ili novembru, prenosi Rojters.

Analitičari tvrde da se PiS nada da će obnoviti svoju uglavnom ruralnu bazu glasača obećavajući udaljavanje od zapadnog liberalizma i da će imati koristi od produbljivanja podela u društvu zbog politike prema manjinskim grupama, životnoj sredini, abortusu i migracijama.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

Portparol gradske većnice u Varšavi izjavio je da je bilo očekivano da će na paradi učestvovati oko 50.000 ljudi, u poređenju sa 45.000 učesnika koliko se procenjuje da ih je bilo na sličnom događaju 2018.

Gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskovskog, koji je prošle godine pobedio na izborima u glavnom gradu protiv kandidata PiS, kritikovala je vladajuća stranka zbog planova za uvođenje seksualno-edukativnog programa namenjenog obrazovanju učenika o seksualnoj orijentaciji, diskriminaciji i reproduktivnom zdravlju.

“Ne moraju svi marširati u paradi jednakosti, ali svako treba da poštuje prava manjinskih grupa”, kazao je Trzaskovski, koji se pridružio paradi.

Lider stranke PiS Jaroslav Kačinski nazvao je u aprilu LGBT pokret pretnjom po nacionalni identitet, pretnjom po narod i njegovo dugoročno postojanje.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.