Na Olimpijadi će biti čak 120 LGBT sportista


Više od 120 pripadnika LGBT populacije takmičiće se na ovogidišnjim letnjim Olimpijskim igrama, što je rekordan broj takmičara u istoriji ovog sportskog događaja. Oni će predstavljati 25 zemalja, a najbrojniji dolaze iz Amerike.

LGBT sportisti takmičiće se u 26 različitih sportova, uključujući košarku, veslanje, ragbi i fudbal. Ženski fudbal ima najveći broj LGBT sportista pa je čak njih 34 spremno da se takmiče.

Američki olimpijski kontingent se takmiči sa 30 LGBT aktivista, a slede Velika Britanija (13), Holandija (11), Kanada (11), Australija (8) i Novi Zeland (8). Iako je većina pripadnika LGBT zajednice iz zemalja u kojima se toleriše ravnopravnost, neki od njih dolaze iz država u kojima nemaju baš neka prava poput Poljske, Indije, Tonge i Filipina.

ČITAJTE:  Dženifer Kulidž se zahvalila "zlim gejevima koji su pokušali da je ubiju"

Još jedna činjenica o spisku LGBT olimpijaca je da je velika većina njih žena. U fudbalu, koji ima najveći procenat sportista, sve 34 takmičarke su žene. Isto je sa košarkom, koja ima drugi najveći procenat takmičara. Ukupno, ženske pripadnice LGBT zajednice nadmašuju muškarce za sedam prema jedan.

Ove godine biće takođe će prvi put da se takmiči trans olimpijka, dizačica tegova sa Novog Zelanda Laurel Hubbard.

Zašto je važno da se LGBT osobe takmiče na Olimpijadi?

Otvoreno LGBT olimpijci su važni iz više razloga. Oni pružaju LGBT vidljivost u događajima visokog profila koji se emituju širom sveta. Vidljivost pomaže na brojne načine, uključujući inspirisanje drugih da otvoreno pričaju o svojim pobudama, ali i kao dokazivanje da LGBT ljudi postoje u svakoj industriji i svakoj zemlji.

ČITAJTE:  Prvi slučaj transrodnog deteta u srpskim školama

Oni takođe razaraju LGBT stereotipe i služe kao uzor LGBT sportistima. Pomažu lokalnim organizacijama pružajući im inspirativnu priču o rodnom gradu, a pored toga, mnogi LGBT sportisti postali su zagovornici kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Izvor: Noizz.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.