Na bilborde koji najavljuju Evroprajd u Beogradu bačena bela farba


Na bilborde u Beogradu koji najavljuju Evroprajd (Euro Pride) bačena je bela farba tokom večeri 31. avgusta.

Bilbordi koji su se našli na meti protivnika Evroprajda prikazuju dva momka i dve devojke kako se ljube, vidi se na fotografijama koje su iz organizacije Evroprajda dostavljene Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Pozivi na Evroprajd, međunarodnu manifestaciju posvećenu LGBT+ pravima koja je najavljena za 17. septembar, postavljeni su proteklih dana po glavnom gradu Srbije. Dva uništena bilborda jedini su koji prikazuju poljubac dve istopolne osobe.

Vlasti u Srbiji donele su odluku da se Evroprajd ne održi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 30. avgusta izjavio da će odluka Vlade Srbije o neodržavanju Evroprajda biti poštovana, ističući da ukoliko je neki skup zabranjen – biće zabranjen.

ČITAJTE:  Nepoznati mladić fizički nasrnuo na obezbeđenje „Prajd info centra“

Vlada Srbije je saopštila da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda. U saopštenju se ističe da je odluka doneta uzimajući u obzir “trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne”.

U odgovoru na odluku države, organizatori su naveli da će događaj biti održan i poručili vlastima da nemaju pravo da otkažu nešto što ne organizuju. Istakli su i da bi zabrana Evroprajda bila neustavna.

Na održavanje Evroprajda pozvali su i zastupnici Evropskog parlamenta (EP), njih 145. Oni su u pismu 30. avgusta zatražili od vlasti Srbije da omoguće održavanje događaja i obezbede dovoljnu policijska zaštitu.

Pismo sa ovim pozivom je upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministarki za evropske intergacije Jadranki Joksimović kao i predstavnicima EU u Srbiji i u Briselu.

ČITAJTE:  Beleži se trend HIV pozitivnih u Srbiji

Zastupnici su podsetili da prajdovi bili i ostaju ključno sredstvo za vidljivost LGBT+ zajednice šriom sveta.

Od 2019, kada je objavljeno da će u 2022. godini Beograd biti domaćin tog događaja, organizatori su suočeni sa velikim otporom. Kao i svih prethodnih godina, na prvom mestu protive mu se ultradesničari i Crkva.

Prema izveštaju međunarodne organizacije koja prati stanje ljudskih prava u svetu Human Rights Watch (HRW) pripadnici LGBT+ zajednice u Srbiji i dalje su izloženi napadima i pretnjama koji ostaju nekažnjeni.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Bacite i žutu farbu na bilborde ratnih zločinaca tj.vasih heroja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.