Muzej u Aušvicu osudio nacističke pozdrave i napade na LGBT manjine u Poljskoj

Poljski Državni muzej bivšeg nacističkog koncentracionog loga Aušvic-Birkenau osudio je danas napade poljskih radikalnih nacionalista na LGBT manjine i nacističke pozdrave na maršu protiv LGBT u Katovicama i upozorio da mržnja raste postepeno od gestova i reči.

“Nacistički gest prožet je mržnjom. Posebno je bolno da se koristi u Poljskoj gde je ideologija nemačkog nacizma donela toliko patnji. Uz to te strašne reči prezira. Prema čoveku. Mržnja raste postepeno. Od gestova i reči”, osudio je na Tviteru marš nacionalista u Katovicama Muzej u Aušvicu.

U centru Katovica u petak održana su pre marša nacionalista još dva skupa – miting solidarnosti sa protestima Belorusa, miting podrške seksualnim manjinama posle učestalih napada na LGBT populaciju u Poljskoj za šta radikalni poljski nacionalisti kao zeleno svetlo vide govor mržnje i napade na LGBT tokom kampanje pred predsedničke izbore 28. juna i 12. jula.

Tada je uz slične izjave nekih velikodostojnika Poljske katoličke crkve i zvaničnika poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda za anti LGBT kartom u kampanji posegao i reizabrani predsednik Poljske, kandidat vladajućih konzervativaca Andžej Duda koji je rekao da LGBT nisu ljudi nego ideologija gora od boljševičke.

U Katovicama se okupilo u maršu protiv LGBT nekoliko desetina poljskih nacionalista, vulgarno su protestovali protiv seksualnih manjina, neki dizali ruke u nacistički pozdrav “Zig hajl” i skandirali “Ni crvena, ni šarena, samo Poljska narodna”.

“Tokom poslednjeg marša nacionalista legitimisali smo 30 ljudi, šest je kažnjeno na mestu, dve prijave sa zahtevom da se kazne prosleđene su sudu. U vezi sa skandaloznim ponašanjem najmanje jednog učesnika marša vodimo istragu zbog javnog propagiranja fašizma”, saopštio je poljskim medijima Maćej Bajerski iz policije u Katovicama na jugu Poljske.

Bajerski je kazao da su kazne na mestu izrečene za posedovanje pirotehnike, alkoholna pića na mitingu i skandiranje vulgarnih uvreda.

Ovo nije prvo okupljanje sa izgredima koje lokalni radikalni nacionalisti organizuju a nakon poslednje u julu pod parolom “Katovice grad nacionalizma”, gradske vlasti su tužile organizatore sudu i traže odštetu zbog blaćenja ugleda grada kada se koristi takva parola.

U subotu je inače papa Franja na Tviteru objavio apel da se prestane sa zloupotrebom hrišćanstva i religije za izazivanje mržnje, nasilja i slepog fanatizma.

“Bogu nije potrebno da ga iko brani i ne želi da se njegovo ime koristi za terorisanje ljudi. Molim sve da prestanu da upotrebljavaju religiju za to da bude mržnju, nasilje, ekstremizam i slepi fanatizam”, poručio je papa Franja.

Izvor: Novi magazin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.