MUP o napadu na Prajd Info Centar: ‘Nema elemenata krivičnog dela’


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u Beogradu saopštilo je 14. juna da u slučaju novog napada na Prajd Info Centar “nema elemenata krivičnog dela”.

Kako stoji u saopštenju, policija je odmah po prijavi u noći između 6. i 7. juna izašla na teren i “obavila razgovor sa osobom koja je prijavila događaj i konsultovala nadležno tužilaštvo koje se izjasnilo da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela”, stoji u saopštenju MUP-a.

Ovo saopštenje usledilo je nakon što je 14. juna zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio da je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada policije u Beogradu povodom navoda o oblepljivanju izloga Prajd Info Centra neonacističkim nalepnicama.

On je zatražio da policija u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim okolnostima navedenog slučaja, uključujući informaciju koje mere je policija preduzela kako bi se počinioci identifikovali i sankcionisali.

ČITAJTE:  Nakon peticije stiže i tužba Ustavnom sudu za zabranu Dveri

Kako je 7. juna navedeno na Instagram stranici nevladine organizacije Beograd Prajd, u pitanju su neonacističke nalepnice grupe “Belgrader Jugend”.

“Podsećamo da je ovo četrnaesti napad na Prajd Info Centar, i da do sada niko od počinioca nije kažnjen. Policija je samo jednom prilikom privela nasilnike koji su vandalizovali naše prostorije, ali i u tom slučaju kazna je izostala”, istakli su iz Beograd Prajda.

Oni su naglasili da napad na Prajd Info Centar dolazi u momentu kada se Beograd priprema za organizaciju Europrajda 2022, koji će se održati od 12. do 18 septembra.

Europrajd je najveća evropska manifestacija koja okuplja LGBTI+ zajednicu i svake godine održava se u drugom gradu Evrope, a Beograd je 2019. godine izabran za domaćina 2022. u konkurenciji koju su činili gradovi Barselona, Lisabon i Dablin.

ČITAJTE:  U Sarajevu održana treća Parada ponosa

Ujedno, Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope i prvi grad van Evropskog ekonomskog prostora koji će imati priliku da organizuje ovu evropsku manifestaciju.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.