MOK: Bez hormonskih terapija za transrodne sportiste


Međunarodni olimpijski komitet objavio je nove smernice i predložio da horminski tretmani više ne budu obavezni za transrodne sportiste.

Nove smernice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koje se odnose na transrodne sportiste mogle bi da dovedu do drastičnih promena u određivanju podobnosti sportista da se takmiče.

Smernice MOK zameniće pravilnik iz 2015. godine koji je zahtevao da transrodni sportisti budu podvrgnuti hormonskim terapijama dok od sada to više neće biti uslov.

Objava MOK ipak je naišla na kritike jer postoji „ograda“ u novom pravilu, a to je dozvola svakom pojedinom sportu da sam odredi da li će se pridržavati pravila iz 2015. ili nove smernice.

ČITAJTE:  Ko su "nebinarne osobe" i kako da im se obraćate?

U novoobjavljenom dokumentu, navedeno je da u svakom pojedinačnom slučaju sportista ne sme da zbog karakteristika svog pola bude u bilo kakvoj prednosti u odnosu na rivale. To bi moglo da predstavlja izazov za transrodne sportiste u ženskoj konkurenciji jer se pretpostavlja da će pojedinačni sportovi u ovom slučaju svakako zahtevati hormonske tretmane.

„Ovi okviri nisu obavezujući. Ono što nudimo svima su naša ekspertiza i dijalog umesto izvođenja preduhitrenih zaključaka. Ovo je proces kroz koji ćemo morati da prođemo sa svakom federacijom i da vidimo šta je potrebno da se uradi“, rekao je Keven Merabi direktor MOK za rad sa sportistima.

Izvor: Sport Klub


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.