Mlađe generacije u Srbiji sve više inficirane HIV-om


Prim. dr Mila Paunić, epidemiolog i šef savetovališta za testiranje na HIV Studentske poliklinike, izjavila je za N1 da je se povećava broj HIV pozitivnih osoba i da je nedostatak zdravstvenog vaspitanja odraz zašto imamo sve mlađe ljude koji su inficirani, ne samo HIV virusom, već i drugim polno prenosivim bolestima.

“Ako se pogleda period kad smo počeli da radimo, od 1985. godine, do danas je zabeležno blizu 3.400 HIV infekcija”, kaže ona.

Objašnjava da je to podatak koji uzima u obzir samo one koji su želeli da urade test na HIV.

“Stoga pozivam sve one koji su nekad imali rizičan seksualni odnos – koji brinu, razmišljaju i dvoume se – da tu dilemu razreše tako što će uraditi test na HIV”, rekla je Paunić.

ČITAJTE:  Navijači Milana proslavu Interove titule nazvali gej paradom

Navodi da time mogu da pomognu na prvom mestu sebi, ali i drugima.

“Ako se infekcija otkrije na vreme jako mnogo može da se uradi. Medicina je napredovala, postoje lekovi koji mogu da pomognu i produže život. Stoga mogu da kažem da je rečenica ‘sa HIV-om se stari’ zaista tačna”, tvrdi Paunić.

S druge strane, dodaje ona, osoba koja ima terapiju pomaže i drugima iz razloga što će brzo biti neinfektivna zbog toga što će “količina virusa biti mala u telesnim tečnostima”, ali je i dalje preporuka da se koristi zaštita.

Neophodna zdravstvena edukacija u školama

Predsednik udruženja Duga Aleksandar Prica je naveo primer osamnaestogodišnjaka koji je HIV pozitivan.

“Sve je mlađa generacija onih koji se inficiraju HIV-om. Njihova prva reakcija je da ne veruju, a neki čan ni ne znaju šta znači HIV pozitivan rezultat”, objašnjava on.

ČITAJTE:  Tabloidi napadaju udruženje "Da se zna" zbog navodne prodaje narkotika

Prema njegovim rečima, dominantan način prenosa HIV-a u Srbiji je nezaštićeni seksualni odnos.

“U malim sredinama mladi ljudi, srednjoškolci, nemaju dovoljno informacija i svesti o polno prenosivim infekcijama”, kaže Prica.

Paunić se nadovezala rekavši da je, imajući to u vidu, društvo odgovorno jer nije adekvatna zdravstvena edukacija mladih u školama.

“Zdravstveno vaspitanje je važno od osnovne škole pa preko celog školovanja. U mnogim zemljama Evrope gde postoji zdravstvena edukacija kao predmet imate dokazano smanjenje, iz godine u godinu, HIV i seksualno prenosivih infekcija”, navodi Paunić.

Ona kaže da je u Srbiji dostupna besplatna terapija.

“Mogu da kažem da je ta terapija pristojna i njom se može postići terapijski efekat. Trudimo se i da se registruje što više lekova najnovije generacije”, kaže Paunić.

ČITAJTE:  "Topli film" premijerno na Beldocsu 22. maja

HIV danas i socijalni problem

Aleksandar Prica kaže da osobe koje žive s HIV infekcijom imaju mnogo problema koji su izraženiji u manjim sredinama.

“Jako je težak put od izdatog HIV pozitivnog rezultata do potvrdnog testa. Izražena je i diskriminacija, mali broj stomatoloških ordinacija bi prihvatio kao klijenta osobu koja živi s HIV-om”, kaže Prica i dodaje da su strahovi vezani i za porodicu odnosno da li i kome reći za infekciju.

Kad je reč o radnom odnosu, Prica navodi primere ljud koji su dobili otkaze kad se saznalo za njihov zdravstveni status.

“Za neke poslove se zahteva da imate test na HIV. Koliko je zdravstveni problem, HIV je danas i socijalni problem”, smatra Prica.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.