Mikaela Hae Rodriges: Ljubav pobeđuje


Mikaela Hae Rodriges po španskoj ili M. Džej Rodrigez prema engleskoj transkripciji prva je transrodna glumica i pevačica koja je na 79. dodeli Zlatnih globusa u istoriji ove nagrade dobila priznanje za najbolju žensku ulogu – u TV seriji „Pose“ u kojoj tumači ulogu Blanke.

Blanka je transrodna žena koja pomaže drugim transrodnim osobama da ostvare svoje snove.

Ona je za sve te ljude mama koju obožavaju, a sama pokušava da se pronađe sreću i ljubav svog života, u doba kad Amerikom hara epidemija HIV virusa. Iako se po brojnim novinama govori o tome, kao recimo u jučerašnjem madridskom „Mundu“, da je dodela Zlatnih globusa od kad svetom vladaju striming platforme izgubila svaki smisao, konkurencija u kojoj je Rodrigesova dobila nagradu veoma je ozbiljna.

ČITAJTE:  U Švedskoj granica za operaciju promene spuštena na 16 godina

Pored nje su se u konkurenciji našle Uzo Adiba za ulogu u seriji „Tretman“, Dženifer Aniston za ulogu u seriji „Jutarnji šou“, Kristin Baransaki za ulogu u ostvarenju „Dobra borba“ i Elizabet Mos za ulogu u čuvenoj „Sluškinjinoj priči“.

Rodriges je oduševljenje priznanjem podelila na svom instagram nalogu, na kome je zapisala ovo: „Bože moj, Bože moj. Za rođendan si mi poslao sjajan poklon. Moja pobeda otvara vrata mnogim mladim talentima. Videće da je ono što hoće da ostvare sasvim moguće. Videće da je jedna latino klinka crne puti iz Njujorka u Nju Džersiju sanjala i ostvarila svoj san. Pomogla je ljudima da promene mišljenje i to radila s mnogo ljubavi. Ljubav pobeđuje. Ova nagrada je za moje LGBTQAI klince. Hoću svima da kažem da smo tu. Vrata ka putu do zvezda su otvorena.“

ČITAJTE:  Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva

Džej Rodrigez rođena je 7. januara 1991. godine. Otac joj je Portorikanac, a majka Afroamerikanka. Počela je da glumi s 11 godina kad ju je majka upisala u Centar za scenske umetnosti u Nju Džersiju.

Tranziciju pola počinje sa 14. godina.

Kako sama kaže, put je bio mukotrpan, ali se isplatio. Kad je objavila kraj svoje tranzicije, tu vest su mnogi pozorišni i televizijski producenti dočekali sa oduševljenjem, pa su je često angažovali u produkcijama mjuzikla na Brodveju i nekoliko epizodnih uloga gde je tumačila likove transrodnih osoba.

Zapažena uloga u pozorištu je bila ona u u predstavi „Rent“ iz 2011. godine, za koju je dobila nagradu Klajv Barns, koja se dodeljuje mladim glumcima i plesačima.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Nastupila je u četiri filma i pet televizijskih serija. Dodela Zlatnog globusa ovoj mladoj glumici svakako će doprineti boljem prihvatanju drugih i drugačijih, a javnosti se šalje jasna poruka da svi imaju pravo na jednake šanse. Rodrigesova je svoju znala da iskoristi.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.