Merlinka – najdugovečniji LGBT festival u regionu


Deveti po redu Međunarodni festival queer filma “Merlinka” održava se u beogradskom Domu omladine od 7. do 13. decembra 2017.

Za sedam festivalskih dana biće prikazano više od 70 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a najavljeni su i nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Ledi Galore…

Dan ljudskih prava, 10. decembar, biće obeležen maratonom kratkog film koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film.

– Merlinka festival uprkos svemu opstaje od 2009. godine, što ga čini najdugovečnijim LGBT festivalom u Srbiji i regionu. Već godinama se trudimo da u Beograd dovedemo neke od najboljih filmova LGBT tematike koji su nagrađivani na velikim festivalima, kao što je ovogodišnji “120 otkucaja u minuti”, koji je dobio Gran pri Kanskog festivala, kao i reditelja tog filma Robina Campilloa, koji će razgovarati s publikom nakon projekcije. Pored njega legendarni reditelj Bruce LaBruce će leteti 16 sati iz Toronta da bi se družio s nama i predstavio svoj film “Mizandristkinje”. Dokumentarac o Grejs DŽons koji je premijerno prikazan na TIFF-u zatvoriće festival. Sve to i još mnogo toga sve uprkos činjenici da nas Grad Beograd nikada nije finansijski podržao, ističe za Danas Predrag Azdejković, direktor festivala queer filma “Merlinka”.

ČITAJTE:  Šapić nastavlja sa uvredama na račun LGBT osoba

Upitan kako vidi položaj položaj LGBT populacije u odnosu na prošlu godinu, odgovara da je “sve apsolutno isto”.

– Kada biju LGBT osobe, počinioci nikada ne budu pronađeni. Kada se diskriminiše LGBT populacija, poverenica za zaštitu ravnopravnosti ih pomazi po glavi i kaže im nemojte više. Imamo akcione planove, strategije i ostale bezvredne papire, zbog kojih nas Evropska delegacija hvali uprkos činjenici da iz tih papira ništa nije urađeno. Imamo gej premijerku da je zadenemo za rever i da njom mašemo kako nam je super. Jedna velika farsa na koju su i sami LGBT aktivisti pristali, naglašava Azdejković.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.