Merlinka – najdugovečniji LGBT festival u regionu

Deveti po redu Međunarodni festival queer filma “Merlinka” održava se u beogradskom Domu omladine od 7. do 13. decembra 2017.

Za sedam festivalskih dana biće prikazano više od 70 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, a najavljeni su i nastupi Ide Prester, Sonje Sajzor, dreg kraljice Ledi Galore…

Dan ljudskih prava, 10. decembar, biće obeležen maratonom kratkog film koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film.

– Merlinka festival uprkos svemu opstaje od 2009. godine, što ga čini najdugovečnijim LGBT festivalom u Srbiji i regionu. Već godinama se trudimo da u Beograd dovedemo neke od najboljih filmova LGBT tematike koji su nagrađivani na velikim festivalima, kao što je ovogodišnji “120 otkucaja u minuti”, koji je dobio Gran pri Kanskog festivala, kao i reditelja tog filma Robina Campilloa, koji će razgovarati s publikom nakon projekcije. Pored njega legendarni reditelj Bruce LaBruce će leteti 16 sati iz Toronta da bi se družio s nama i predstavio svoj film “Mizandristkinje”. Dokumentarac o Grejs DŽons koji je premijerno prikazan na TIFF-u zatvoriće festival. Sve to i još mnogo toga sve uprkos činjenici da nas Grad Beograd nikada nije finansijski podržao, ističe za Danas Predrag Azdejković, direktor festivala queer filma “Merlinka”.

Upitan kako vidi položaj položaj LGBT populacije u odnosu na prošlu godinu, odgovara da je “sve apsolutno isto”.

– Kada biju LGBT osobe, počinioci nikada ne budu pronađeni. Kada se diskriminiše LGBT populacija, poverenica za zaštitu ravnopravnosti ih pomazi po glavi i kaže im nemojte više. Imamo akcione planove, strategije i ostale bezvredne papire, zbog kojih nas Evropska delegacija hvali uprkos činjenici da iz tih papira ništa nije urađeno. Imamo gej premijerku da je zadenemo za rever i da njom mašemo kako nam je super. Jedna velika farsa na koju su i sami LGBT aktivisti pristali, naglašava Azdejković.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.