Megan Rapino: Fudbalerka i LGBT aktivista


Igračica Rejna iz Sijetla Megan Rapino pobedila je u izboru FIFA za najbolju fudbalerku sveta u prošloj sezoni. Rapino je najviše glasova dobila u izboru svetske „kuće“ fudbala u kojoj glasaju svi kapiteni i selektori ženskih fudbalskih reprezentacija.

Kao fudbalerka je tokom karijere osvojila sve što se može osvojiti. Sa reprezentacijom SAD dva puta je bila šampion sveta (2015, 2019), a jednom vicešampion (2011). Sa Lionom je 2013. godine osvojila prvenstvo Francuske i Ligu šampiona, sa sadašnjim Rejnom je dva puta bila šampionka SAD…

Fudbal je počela da trenira relativno kasno, sa 16 godina, na nagovor oca koji je u srednjoj školi trenirao tim za koji je zaigrala. Svetsku javnost je iznenadila kada je kao najbolja igračica SAD na Svetskom prvenstvu pre osam godina odlučila da javno prizna da je homoseksualne orijentacije. Od tada je odlučila da postane aktivista za prava LGBT osoba tvrdeći da javne ličnosti koje su biseksualne i homoseksualne orijentacije imaju obavezu da pomognu u obrazovanju onih koji ne shvataju da neko ne mora da bude heteroseksualac.

Svoju homoseksualnost je po sopstvenom priznanju otkrila na prvoj godini koledža, kada je, kako kaže, potpuno shvatila da je muškarci uopšte ne privlače. Dugo vremena je imala problem da prizna roditeljima, ali je na kraju prelomila da im kaže dan pre nego što će obelodaniti celom svetu.

Megan En Rapino rođena je 5. jula 1985. godine u Redingu (Kalifornija), a igra na poziciji krilnog napadača. Za reprezentaciju SAD je na 158 utakmica postigla 50 golova. Na dodelu FIFA nagrada došla je sa svojom devojkom Sju Berd, inače košarkašicom u ženskoj NBA ligi. Ranije je pet godina bila u vezi sa australijskom fudbalerkom Sarom Volš. Posle nje se 2015. verila sa 10 godina starijom muzičarkom Sarom Kahun, ali je dve godine kasnije objavila raskid. Američki ESPN je pre godinu dana objavio intervju u kojem je priznala da je „koristila status poznate fudbalerke da bi uvek bila sa najlepšim devojkama“.

ČITAJTE:  Kara Delavinj: Bila sam suicidalna jer sam gej

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.