Malta najbolja evropska država za život homoseksualaca

Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema gej osobama u Evropi, Azerbejdžan je najmanje prijateljski, a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izveštaj Rejnbou Evropa nevladine organizacije Ilga-Evropa.

Srbija nije među najgorima, ali je i podaleko od najboljih.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 49 zemalja, ukazuje na Evropu kao na region koji u poslednje vreme ne beleži napredak u oblasti prava LGBT zajednice kao nekada, preneo je danas briselski portal EUObserver.

Na mapi Evrope koju je uradila Ilga-Evropa zeleno su obojene „gej-frendli” zemlje, a crveno one čiji su zakoni najmanje prijateljski prema gej osobama a navedeni su i procenti ostvarenosti prava LGBT zajednice.

Srbija je na mapi bledo žuta sa 30 odsto ostvarenosti prava LGBT zajednice.

U delu o Srbiji Ilga-Evropa navodi da su se LGBT aktivisti u svom radu u 2017. suočavali sa dobro znanim izazovima – otporom prema novim zakonima i nezadovoljavajućom primenom postojećih.

Nevladine organizacije angažovane u borbi za LGBT prava pored ostalog ukazuju da retorika oko registrovanog partnerstva za istopolne parove u Srbiji nije pozitivna ali one i dalje pozivaju premijerku Anu Brnabić, koja je gej osoba, da usvoji takav zakon za vreme svog mandata.

Kao veoma pozitivan razvoj ocenjuje se to što je tokom 2017. u Srbiji održan niz javnih LGBT događaja bez incidenata.

U delu o Srbiji navodi se, takođe, i da se ne može očekivati da NVO, koje su nesumnjivo unapredile život LGBT osoba širom Srbije, rade same, kao i da „postojeći zakoni i politike moraju da se implementiraju u potpunosti kako bi bili zaista efikasni”.

Šire gledano, Malta beleži 91 odsto ostvarenosti prava LGBT zajednice nakon što je usvojila zakon o jednakosti braka i rodno neutralnim pasošima.

Slede Belgija sa 79 odsto, Norveška sa 78 i Finska, Francuska i Velika Britanija sa 73 odsto ostvarenosti prava LGBT zajednice.

Dobre rezultate beleže i Danska, Portugalija i Španija i time se završava spisak „gej-frendli” zemalja na mapi Evrope.

Istovremeno je situacija ozbiljna u Italiji, gde je ostvarenost prava LGBT zajednice 27 odsto, i Poljskoj, gde je samo 18 procenata.

Najteže je ipak gej osobama u Rusiji, gde je ostvarenost prava LGBT zajednice 11 odsto, Turskoj (9), Jermeniji (7) i Azerbejdžanu (5 odsto).

Iz organizacije Ilga-Evropa upozorili su da trendovi poput populizma i nacionalizma mogu da utiču na živote LGBT osoba u Evropi, kao i na činjenicu da su čak i zemlje koje su nekada bile najnaprednije u borbi za prava gej osoba u 2017. stagnirale na tom planu.

Izvor: Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.