Mađarska se povlači sa Evrovizije: Previše je gej?


Mađarska je odlučila da ne učestvuje na “Evroviziji” 2020. godine zbog tesne veze festivala sa LGBT populacijom, piše “Gardijan”, pozivajući se na izvor u državnom javnom servisu.

“Iako zvanični razlozi za odustajanje od učešća na festivalu nisu bili saopšteni, odluka je doneta zbog rasta homofobične retorike u Mađarskoj, gde je premijer Viktor Orban pokrenuo politiku ‘porodica iznad svega’ koja ima za cilj da se pruži pomoć tradicionalnim porodicama i rastu nataliteta”, piše britanski portal.

Ranije je predsednik mađarskog parlamenta uporedio usvajanje dece istopolih parova s pedofilijom, a na mađarskoj provladinoj televiziji nazvali su “Evroviziju” “homoseksualnom flotom”.

Izvor mađarskog javnog servisa MTVA rekao je za Gardijan da, iako interno nije objavljen nikakav razlog za odluku da se povuče iz konkursa, pretpostavka među zaposlenima bila je da povezanost Evrovizije sa LGBTK + kulturom stoji iza toga.

ČITAJTE:  Mađarski regulator o gej scenama u seriji: Mogu štetiti razvoju maloletnika

“Nisam bio iznenađen. To dolazi iz organizacione kulture MTVA”, rekao je izvor.

Javni servisi su u Mađarskoj usko povezani sa vladom i igrali su ključnu ulogu u širenju svojih poruka u vezi s migrantima i drugim temama. Ranije je mađarski sajt Indek.hu citirao neimenovane izvore u javnim medijima spekulišući da je razlog povlačenja verovatno taj što je Evrovizija ocenjena kao “previše gej”.

Izvor: b92.net


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

2 comments

  1. Fašista Orban je naredio da se MTVA povlači sa Eurosonga jer je ta manifestacija isuviše gej…Pa fireru, valjda u toj Mađarskoj ima i gejeva, što da nemaju mogućnost da se malo zabave? Vi hetri imate svoje manifestacije, svadbe, porodična veselja…99 % svega što se snimi u svetu, od filmova , serija, preko muzike sve je hetero. Dakle, i ono malo što je gej treba eliminisati …Heil Orban!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.