Mađarska odbila zahtev EU da povuče kontroverzni ‘anti-LGBT’ zakon


Mađarska je u sredu odbila zahtev Evropske komisije da ukinu novi zakon koji zabranjuje školama upotrebu materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost.

Naveo je to Gergely Gulyas, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. “Uzaludni su napori Brisela da omogući LGBTQ aktiviste u školama i jaslicama, mi nismo voljni da to uradimo.”

Naime, ranije danas je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) najavila je prekršajni postupak protiv Mađarske ukoliko ne povuče zakon koji je ocenjen diskriminatorskim prema LGBT zajednici.

“Ako Mađarska ne ispravi takvu situaciju, EK će koristiti ovlašćenja koja su joj dodeljena kao čuvaru dogovora”, rekla der Lajen u Evropskom parlamentu.

Predsednica EK ponovo je nazvala “sramotnim” zakon kojim se zabranjuje širenje informacija o homoseksualnosti maloletnicima.

Napori EU da primora Mađarsku da odustane od novog zakona o zabrani sadržaja u školama koji promovišu homoseksualnost biće uzaludni, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana, preneo je Rojters.

Komisija može da pokrene postupak za kršenje evropskog prava što može dovesti do intervencije Suda pravde EU i do finansijskih sankcija Mađarskoj.

Komisija je krajem juna u pismu mađarskim vlastima izrazila “pravnu zabrinutost” zbog teksta zakona usvojenog 15. juna.

Mađarska je usvojila kontroverzni zakon koji zabranjuje materijale koji bi se mogli smatrati promocijom homoseksualnosti ili promene roda maloletnicima uprkos tome što mnoge države članice EU zagovaraju jednaka prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT).

Mađarski parlament je prošlog meseca usvojio zakon koji zabranjuje “prikazivanje ili promociju” homoseksualnosti ili promene pola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja deci u školama.

Kritičari su zakon oštro kritikovali kao napad na prava LGBT osoba, rekavši da stigmatizira seksualne manjine i nastoji da uguši diskurs o seksualnoj orijentaciji.

ČITAJTE:  Pakistan blokirao Grindr, Tinder i druge "nemoralne" aplikacije

Protesti protiv zakona održani su prošlog meseca u Budimpešti, a neki čelnici EU uputili su oštre reči premijeru Viktoru Orbanu tokom samita prošle sedmice.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.