Mađarska: Najavljena zabrana usvajanja dece za gej parove


Mađarska vlada priprema nacrt zakona kojim bi se istopolnim parovima praktično zabranilo usvajanje dece.

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da je to napad na LGBT zajednicu u trenutku kada su zbog epidemije kovida-19 zabranjena javna okupljanja i protesti.

Istovremeno, vlada premijera Viktora Orbana predlaže ustavni amandman koji nalaže da se deca moraju vaspitavati u skladu sa hrišćanskim učenjem o rodnim ulogama, preneo je Rojters.

Orbanova nacionalistička desničarska stranka Fides suočena je sa velikim ekonomskim poteškoćama izazvanim epidemijom korona virusa i već početkom 2022. godine će sa te pozicije izaći na parlamentarne izbore.

Slično Mađarskoj i konzervativci iz vladajuće nacionalističke, desničarske partije Zakona i pravde u susednoj Poljskoj koristili su homofobiju kao centralnu temu u svojoj prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Novim mađarskim zakonom usvajanje dece bi bilo dozvoljeno samo venčanim heteroseksualnim parovima.

Vlasti u Budimpešti su od početka ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusa pojačavale anti-LGBT retoriku i sada tvrde da bi novi zakon stavio u prvi plan “prava dece u procesu usvajanja”.

Mađarska vlada želi da Ustavom “cementira rod” svojih građana

Mađarska vlada je podnela predlog amandmana da bi u Ustav uključila odredbu da je “majka žena, a otac muškarac” i da bi pol definisala samo kakav je bio pri nečijem rođenju.

“Mađarska štiti pravo dece da se identifikuju na osnovu pola”, piše u predlogu koji je ministarka pravde Judit Varga poslala Parlamentu.

“Obrazovanje je u skladu s vrednostima zasnovanim na ustavnom identitetu Mađarske i hrišćanskoj kulturi”, takođe piše u predlogu amandmana na Ustav.

Od maja je zakonom zabranjeno da se u građanskom statusu registruje nečija promena pola.

Predlog ustavnih amandmana dolazi dok se Budimpešta protivi predloženom mehanizmu EU da se isplata evropskih fondova uslovi posebno poštovanjem Evropske povelje o osnovnim pravima, koja između ostalog garantuje prava seksualnih i rodnih manjina.

ČITAJTE:  Od početka godine 430 prijava LGBT osoba zbog nasilja ili diskriminacije

Taj mehanizam EU države članice mogu odobriti kvalifikovanom većinom, ali ako se to desi, prremijer Mađarske Viktor Orban preti vetom na čitav budžet EU.

UN, Savet Evrope, OEBS i EU redovno kritikuju Orbana zbog donošenja zakona koji nisu u skladu sa evropskim pravom i vrednostima.

Evropsko pravosuđe je već osuđivalo Mađarsku zbog nepoštovanja obaveza još od pristupanja EU 2004. godine i zbog neprihvatanja prvenstva prava EU nad domaćim propisima Mađarske.

Izvor: RTV, N1


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.