Mađarska: Knjige sa „gej temama“ da budu jasno označene


Vlada Mađarske, koja je neprijateljstvo prema LGBT zajednici označila kao centralnu tačku svoje desničarske agende, naredila je danas izdavačima da prilikom objavljivanja knjiga moraju jasno da označe one koje sadrže “ponašanje koje nije u skladu sa tradicionalnim rodnim ulogama”, objavio je danas Rojters.

Vlada je ocenila da je takva akcija neophodna kako bi zaštitila potrošače, da ne budu zavedeni, kao što je bio slučaj kada je lezbejska grupa Labrisz objavila antologiju bajki „Zemlja čudesa je za svakoga“, a uključuje i priče sa gej temama.

Knjiga, čiji autori navode kako im je cilj da nauče decu da budu puna poštovanja za ljude različitog porekla, sadrži i priču o srni kojoj je ispunjena želja da postane jelen, kao i pesmu o princu koji se ženi drugim princem.

ČITAJTE:  Janko Veselinović je o gej muškarcima pisao čak pre 130 godina

Druge priče se tiču manjina, Roma, osoba sa invaliditetom, pa je Snežana preimenovana u Tamni list, jer je druge boje kože.

„Knjiga se prodaje kao knjiga bajki, tako piše na koricama, ali u sebi krije činjenicu da sadrži ponašanje koje nije u skladu sa tradicionalnim ulogama“, saopštila je vlada u Budimpešti.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.