Mađarska i Poljska rekle ne LGBTIQ


Mađarska i Poljska vlada nisu prihvatile zajedničko saopštenje ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja Evropske unije čiji je cilj promocija jednakosti polova u digitalnoj eri zbog prigovora na referencu na LGBTIQ, skraćenicu koja treba da pokrije ceo spektar gej, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih, kvir i rodno neopredeljenih osoba.

Pošto oko toga nije postignuta jednoglasnost, a zemlje EU su izrazile revolt rekavši da više neće tolerisati postupke Varšave i Budimpešte, Austrija je, kao predsedavajuća Saveta EU, usvojila tekst u koji je uključena referenca LGBTIQ, premda on nema zakonsku težinu koju imaju formalni zaključci Saveta EU. To je ishod koji nikoga nije ostavio zadovoljnim i dodatno je bacio svetlo na sve veći razdor u pogledu pitanja fundamentalnih vrednosti koji je odelio Poljsku i Mađarsku od ostatka bloka. Obe zemlje su suočene sa takozvanim disciplinarnim procedurama Člana 7 zbog toga što su navodno narušile demokratske norme EU. Evropska komisija traži da Poljska bude sankcionisana zbog kontroverznih promena u pravosudnom sistemu zemlje, dok je, s druge strane, Evropski parlament Mađarsku optužio za podrivanje nezavisnosti sudstva, slobode izražavanja i prava manjina. Parlament je u optužbu protiv Mađarske uključio i korupciju i loš tretman migranata i izbeglica. Poljska i mađarska vlada su odbacile ove optužbe i insistiraju na tome da njihovi stavovi većinom odražavaju vrednosti njihovih konzervativnih društava. Ali ponovni pokušaji ove dve vlade da ublaže značaj pitanja čiji je cilj zaštita rizičnih grupa su razbesneli zemlje EU koje smatraju da Varšava i Budimpešta zagovaraju diskriminaciju manjina i neopravdano zanemarivanje osnovnih ljudskih prava.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

„Inkluzija i jednakost LGBTIQ populacije su osnovne vrednosti naše Evropske unije“, rekao je holandski ministar za zapošljavanje i socijalna pitanja Vouter Kolmes i naglasio da je to mesto gde on „povlači liniju“ i da nikada „neće ugroziti te principe“. „To nije pitanje za diskusiju i nikada nije ni trebalo da bude dovedeno u pitanje u bilo kojoj zemlji članici. Sada sam srećan zato što je referenca u tekstu“, kaže Kolmes.

Neke zemlje EU su tvrdile da se Austrija, koja predsedava Savetom EU, prva priklonila primedbama Mađarske i Poljske i predložila alternativni tekst iz kojeg je bila izbačena referenca LGBTIQ, a umesto nje su korišćene nejasne odrednice poput „genetskih karakteristika“ i „seksualne orijentacije“. Portparolka austrijskog predsedništva Savetom EU Vera Pirerfelner kaže da ove pritužbe nemaju osnova zato što je u originalni predlog Austrije bila uključena referenca LGBTIQ, koja se našla i u finalnoj, usvojenoj, verziji teksta. „Rasprava je bila veoma teška u početku. Očigledno je da postoje zemlje koje imaju problema sa spominjanjem LGBTIQ. Trudili smo se da pronađemo zajednički jezik, ali ako postoje zemlje članice koje ugrožavaju te napore, mislim da nije pravedno da se to projektuje na predsedavajuću zemlju“, rekla je Pirerfelner.

ČITAJTE:  Nevladine organizacije traže rezultate istrage slučaja torture LGBT osoba

Tekst koji je Austrija usvojila poziva zemlje EU da „podržavaju mlade ljude u osnaživanju njihovih digitalnih sposobnosti i samopouzdanja pri korišćenju digitalnih tehnologija, kao i u poboljšavanju njihove onlajn i pismenosti u pogledu društvenih mreža tako što će preduzeti korake ka stvaranju i održavanju inkluzivnog, bezbednog i nediskriminišućeg onlajn prostora za sve, uključujući i mlade iz nižih socioekonomskih slojeva, mlade koji pripadaju etničkim manjinama uključujući Rome, mlade osobe sa invaliditetom, mlade u ruralnim područjima, mlade migrante i mlade LGBTIQ osobe“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.