LGBT zajednica osudila izmene u Zakonu o matičnim knjigama


Gayten-LGBT oštro osuđuje usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, objavljeno je na sajtu ove organizacije. Njenim članovima i simpatizerima naročito je zasmetao član 45b ovog zakona, na koji su, kako kažu, reagovali na javnoj raspravi i dali predlog njegove izmene u februaru ove godine.

– Ovim zakonom se po prvi put uređuje pravno priznanje roda u Republici Srbiji, ali na način tako da se od trans osoba zahtevaju hirurške intervencije i sterilizacija kao uslov za promenu dokumenata. Naime, član 45b ovog zakona predviđa da se „u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o promeni pola na osnovu rešenja organa iz člana 6. St. 2 i 4. ovog zakona, koji se donosi na osnovu propisane potvrde nadležne zdravstvene ustanove. Zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana dostavlja potvrdu nadležnom organu iz člana 6. st. 2. I 4. ovog zakona u roku od 15 dana od dana promene pola“ – naveli su oni.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

To, kako kažu, nije dovoljno, jer se promena pola vezuje isključivo za hirurške intervencije.

– Na osnovu dosadašnje prakse i iskustva može se zaključiti da se ovakvom formulacijom proces tzv. promene pola vezuje za hirurške intervencije i sterilizaciju, što je protivno međunarodnim standardima ljudskih prava i odluci Evropskog suda za ljudska prava, kojom je uslovljavanje pravnog priznanja roda sterilizacijom proglašeno kršenjem ljudskih prava – ukazali su iz Gayten-LGBT organizacije.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.