LGBT udruženja: Homofobične i transfobične izjave ministra Šarčevića


Udruženja Da se zna! i Gayten-LGBT osudili su ministra Mladena Šarčevića zbog izjava koje je dao dnevnom listu Informer, a u kojima je izneseno niz “netačnih, a potom i homofobičnih i transfobičnih izjava”, navodi se u zajedničkom saopštenju dva udruženja.

U zajedničkom saopštenju ova dva udruženja navodi se da je ministar obrazovanja u intervjuu za pomenuti list u senzacionalističkom maniru najavio da će svaki prosvetni radnik biti kažnjen ako „podstrekuje homoseksualizam i uči decu da su bespolna bića“.

Udruženja upozoravaju da je zabrinjavajuće da, kako navode, da ministar zadužen za obrazovanje nije upoznat sa osnovnim pojmovima koji se tiču LGBT zajednice, te koristi netačne i naučno neosnovane termine.

„Homoseksualizam“ je odavno prevaziđen termin, budući da istopolna seksualna orijentacija nije ni ideologija ni bolest, te isto tako ne može biti „podstrekivana“ jer nijedno dete niti osoba ne može da bude naterana da promeni svoju seksualnu orijentaciju, objašnjavaju udruženja Da se zna! I Gayten-LGBT.

ČITAJTE:  U Gruziji predložen "zakon o LGBT propagandi"

Takođe podsećaju da pokušaji „lečenja“ homoseksualnosti putem konverzive terapije bili su prisutni pre više decenija i pokazali su se ne samo neosnovanim, već izuzetno štetnim i opasnim jer su dovodili do teških posledica poput anksioznosti, depresije, pa čak i samoubistva.

Zabrinjavajuće je što ministar prosvete takođe ne uviđa značaj prevazilaženja tradicionalnih rodnih uloga u savremenom društvu, navela su udruženja u svom saopštenju.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.