LGBT osobe i aktivisti nisu dobili dozvolu za protestni marš u Sarajevu


Sarajevski otvoreni centar (SOC) otkazao je protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava, a koji se trebao održati u subotu 13. maja. Skup je otkazan jer aktivisti SOC-a još nisu dobili dozvolu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo da marširaju od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine u Sarajevu.
Tim povodom danas je u Sarajevskom otvorenom centru održana konferencija za medije na kojoj su aktivistice Lejla Huremović, Vladana Vasić i Emina Bošnjak izrazile nezadovoljstvo zbog “administrativne šutnje” Ministarstva saobraćaja KS.

“Protestni marš smo prije mjesec dana prijavile Ministarstvu saobraćaja KS gdje smo im predstavili rutu kojom smo se željeli kretati. Još nismo dobili odgovor. Ignorisali su nas i zbog toga smatramo kako je skup zabranjen. Na ovaj način, nadležni su oduzeli pravo na slobodu kretanja jednoj od najugroženijih kategorija bh. društva”, kazala je Huremović.

ČITAJTE:  Solun: Protest nakon što je 200 mladića jurilo transrodni par

Vasić je naglasila kako je protestni marš najavljen na vrijeme te kako se SOC više puta obraćao Ministarstvu sabraćaja KS.

“Trebali su nam odgovoriti 8. maja, ali mi smo dobijali informacije da je osoba koja je započela proces na bolovanju, a onda su nam rekli kako će nas pozvati na sastanak, ali nisu. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti, takvo okupljanje mora biti 48 sati unaprijed najavljeno, ali mi nemamo dozvolu i ne bismo mogli ispoštovati tu zakonsku odluku”, pojasnila je Vasić.

Kako je navedeno u pozivu na protestni marš, tokom 2016. i početkom 2017. godine SOC je zabilježio više od 25 slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje, motivisanih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne. Emina Bošnjak je naglasila kako je sve više LGBT osoba izloženo raznim oblicima nasilja u BiH.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

“Vjerovali smo da naš rad i borba doprinose tome da je nasilje nad svakim u ovoj državi neprivatljivo. Današnji dan nam je pokazao da smo daleko od ravnopravnosti LGBT osoba u našem društvu. Planirana ruta trebala je biti od Vječne vatre, koja pokazuje naše antifašističko opredjeljenje, do Parlamentarne skupštine, koja ukazuje na krajnju institucionalnu odgovornost prema LGBT populaciji”, kazala je Bošnjak na današnjoj konferenciji za medije.

SOC je pozvao LGBT osobe i aktiviste koji se bore za njihova prava da im se, umjesto marša, pridruže u subotu u 11:45 sati ispred zgrade KS na mirnom okupljanju.

“Pozivamo sve koji su protiv diskriminacije i homofobije u našem društvu da nam se pridruže. Nadam se da ćemo svi zajedno pokazati da nasilje nije normalno”, poručili su iz SOC-a.

ČITAJTE:  Marko Mihailović napustio studio nakon sumanutih teorija zavere o LGBT

Izvor: Klix.ba


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.