LGBT+ organizacije u Srbiji osudile posetu predsednika Ugande Beogradu


Organizacije za zaštitu prava LGBT + osoba u Srbiji osudile su posetu predsednika Ugande Joveri Kaguta Musevenija Beogradu i pozvale vlasti da se javno ograde od politike dehumanizacije osoba drugačije seksualne orijentacije.

“Smatramo da je neprihvatljivo zbližavanje diplomatskih odnosa Srbije sa državom u kojoj se LGBT+ osobe dehumaniziju, kriminalizuju i osuđuju smrtnim kaznama zbog svoje seksualne orijentacije, posebno imajuću u vidu da je predsednica Vlade Republike Srbije autovana lezbejka”, navele su organizacije u saopštenju.

Predsednik Ugande je u zvaničnoj poseti Srbiji 30. jula, u okviru koje se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a organizovan je i Srpsko-ugandski poslovni susret.

Organizacije su podsetile da je predsednik Ugande nedavno potpisao zakon kojim se istopolni seksualni odnosi u toj zemlji kažnjavaju smrtnom kaznom, a da se tzv. ’promovisanje homoseksualnosti’ kažnjava zatvorom do 20 godina.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

“Ovom posetom i zbližavanjem odnosa Srbije i Ugande, vlast u Srbiji šalje poruku da joj ljudska prava LGBT+ osoba nisu bitna i da mogu da sarađuju i sa državama koje ubijaju svoje LGBT+ građanke i građane”, navedeno je.

Među potpisnicama su Udruženje Da se zna!, grupa “IZAĐI”, Labris, Društvo Ponosa, L*-Communio, Asocijacija Duga, Potent, Civil Rights Defenders, Beograd Prajd, Talas TIRV i Udruženje mladih BalkanIDEA iz Novog Sada.

U pismu su dodale da je donošenje zakona u Ugandi u suprotnosti sa standardima ljudskih prava koje su u okviru sistema Ujedinjenih nacija, ratifikovale obe zemlje.

Samo nekoliko dana ranije, 26. jula Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija objavio je izveštaj o Ugandi u kojem su konstatovana kršenja ljudskih prava, uključujući vansudska ubistva.

ČITAJTE:  Igor Koruga: Plesnim performansom o queer nasleđu

Komitet je pozvao vlasti u toj istočnoafričkoj zemlji da ukinu nedavno usvojeni zakon koji propisuje smrtnu kaznu za neke homoseksualne radnje, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Ukazali su na izveštaje o proizvoljnim hapšenjima i pritvorima koje sprovodi policija i bezbednosne snage usmerenih na političke protivnike, novinare, advokate, branitelje ljudskih prava, seksualne radnice i LGBT+ osobe.

Izveštaj panela bio je prvi pregled stanja u Ugandi od 2004. godine.

Predsednik Ugande je sporni zakon potpisao 29. maja uprkos negodovanju grupa za ljudska prava, Ujedinjenih nacija i LGBT aktivista.

Izvor: Radio Slobodna Evropa


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.