Lezbijka lider homofobne partije u Nemačkoj


Nemačka ultradesničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) na izbore izlazi predvođena neobičnim tandemom koji čine 76-godišnji Aleksander Gauland i upola mlađa Alis Vajdel.

Njih dvoje su pripadnici različitih krila stranke. Gauland je konzervativac, populista i često optuživan za rasizam.

S druge strane, Vajdelinu vezu sa AfD-om je teško objasniti. Njena celokupna karijera i način života su u direktnoj suprotnosti sa doktrinama njene desničarske populističke partije.

Ona je otvoreno homoseksualka i važi za “hladnu karijeristkinju”. Čini se tako daleko od stranke AfD koja se zalaže za tradiciju.

Kako lezbijka, koja zajedno sa svojom partnerkom podiže dvoje dece može uopšte da podnese postojanje stranke koja omalovažava seksualne manjine, a kamoli da bude njen vodeći član? I kako može ekonomista koji ima prebivalište u Švajcarskoj, koja je godinama živela u Kini i radila je u globalnim mrežnim kompanijama da bude deo evroskeptične stranke koja ima ekstremne stavove po pitanju zaštite “nemačkog identiteta” i protive se globalizaciji?

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Ali ona je član AfD-a već četiri godine, što i dalje čudi i one koji je znaju. Njene bivše kolege iz međunarodne bankarske grupacije “Goldman saks”. Oni su na društvenim mrežama delili snimke njenih javnih nastupa sa strankom.“Evo Alis. Šta joj se dogodilo?”, “Ko je prava Alis?”, neki su od njihovih komentara.

Na javnim nastupima, njen ton je stilizovan i njena poruka zvuči kao da je uvežbana – kao da je igrala ulogu samo da bi zadovoljila njenu desničarsku publiku. Njen uspeh u stranci je proizvod hladne kalkulacije. Vajdel je do sada jednostavno izbegavala otkrivanje bilo kakvih uverenja koje bi mogle biti štetne za njenu političku karijeru. Sve što bi moglo da uznemiri ljude ili joj pričini neku štetu je potisnuto.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Uprkos svom seksualnom opredeljenju, nikada nije odbacila niti kritikovala homofobnu politiku stranke. Ona dobro zna da bi je to učinilo nepopularnom kod onih pristalica AfD-a koji su protivnici jednakih prava za homoseksualce. Kaže da prema muslimanima nije neprijateljski nastrojena, ali je i tu licemerna. Kao ekonomista ona poštuje bankare iz Pakistana, ali ne i neobrazovanu sirotinju.

Žestoko kritikuje politiku Angele Merkel o migrantima i zabranila bi muslimanske marame. Vajdel je u političkom smislu oduvek bila agitator. Zalaže se za napuštanje evrozone i protivi “centralističkoj EU”, ali ipak misli da Nemačka treba da ostane u EU, što opet nije u skladu sa AfD-om.

AfD se odlučio za dvoje prilično različitih vodećih kandidata kako bi se glasačima predstavili kao najbolje rešenje i privukli što više glasača. Uprkos protivljenju istopolnim brakovima, oni žele da privuku i homoseksualce među Nemcima, a sve u nameri da se bore protiv glavnog neprijatelja – islama. Analitičari smatraju da AfD želi da se predstavi kao umerenija stranka. To objašnjava činjenicu da u svojim redovima ima i otvoreno gej osobe.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Vajdel ipak ostaje misterija. Njeni školski drugovi kažu da je oduvek bila ambiciozna i dominantna. Moguće je da veruje da će strah od stranaca i migranata učiniti da AfD poraste moć u zemlji i da će ona pomoću nje ostvariti svoje ciljeve.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.