Lezbejka i Afroamerikanka gradonačelnica Čikaga

Građani Čikaga izabrali su u drugom krugu lokalnih izbora, 56-godišnju Lori Lajtfut za novu gradonačelnicu i prvi put u istoriji grada poverili tu dužnost Afroamerikanki, prenosi agencija Hina.

Kako navodi Hina, birači u trećem po veličini američkom gradu mogli su da biraju u drugom krugu između nje i dugogodišnje lokalne političarke i takođe crnkinje Toni Prekvinkl (72). Lajtfut je bez problema pobedila svoju protivkandidatkinju.

Stanovnici Čikaga spremni su za promene, rekla je Lajtfut u svojoj kampanji obećavši, među ostalim, da će podržati ograničavanje mandata gradonačelnika i reforme koje će zabraniti izabranim zvaničnicima da profitiraju od svojih položaja.

Čikago je sada postao najveći američki grad koji je izabrao crnu gradonačelnicu, koja se uz to otvoreno deklariše kao lezbejka, piše Hina.

Lajtfut i Prekvinkl, dve demokratske kandidatkinje, osvojile su najveći broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora krajem februara, 17,5 odsto, odnosno 16 odsto.

Iza njih je ostalo drugih dvanaest kandidata, među kojima poznati lokalni političar Bil Delej i nekadašnji načelnik policije Geri Mekarti.

Birao se naslednik demokrate Rahma Emanuela koji je na toj dužnosti bio od 2011. Ta nekadašnja zvezda demokratske stranke objavio je na opšte iznenađenje da se neće treći put kandidovati.

Od 1837. Čikago je imao tek jednog gradonačelnika crnca i jednu gradonačelnicu, navodi Hina.

Lajtfut je i prva pripadnica homoseksualne zajednice na čelu grada koji ima 2,7 miliona stanovnika, a obeležava ga nepoverenje između policije i manjina, velike nejednakosti između četvrti i visoka stopa kriminaliteta.

U 2018. u Čikagu je bilo više od 550 ubistava, što je više nego u Njujorku i u Los Anđelesu zajedno, iako ta dva grada imaju više stanovnika, prenosi Hina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.