Lekovima za rak protiv virusa HIV


Veliki napredak u podizanju imunog sistema u lečenju raka pomoći će u traženju leka za HIV, tvrde naučnici, prenosi BBC. Polje imunoterapije otvara sve više mogućnosti, nakon što su u potpunosti ozdravili neki pacijenti koji su imali rak u završnoj fazi. Naučnici se nadaju da će isti pristup pomoći obolelima od virusa HIV-a, mada neki stručnjaci pozivaju na opreznost.

Tretmani protiv HIV-a podrazumevaju dnevno primanje antiretroviralnih lekova koji ubijaju sve aktivne viruse. Ako se ne leči, virus HIV može uništiti imuni sistem i uzrokovati sidu.

Leka trenutno nema, jer lekovi i imuni sistem ne mogu da detektuju “spavajući”, latentni HIV skriven u ćelijama tela.

– Jedan od mehanizama zbog kojeg latentno zaražene ćelije opstaju je činjenica da se množe veoma slično tumorskim ćelijama – izjavila je za BBC Fransoa Bari-Sinosi, nobelovka koja je sa ekipom naučnika otkrila HIV.

ČITAJTE:  Zdravstveni saveti koje bi svaki muškarac trebalo da zna

– Te ćelije izražavaju molekule koje su iste one molekule koje su izražene na tumorskim ćelijama. Pa je pitanje koje se javlja da li možemo razviti strategiju za lek protiv HIV-a sličnu novim tretmanima protiv raka – dodaje ona.

Naučnici se uglavnom slažu da se u traganju za lekom protiv HIV-a može mnogo naučiti od raka.

Kancer razvija trikove kako bi preživio napade imunog sistema. On može proizvesti proteine na svojoj površini, poput PD-L1, koji onesposobljava immune ćelije koje napadaju tumor.

Novi imunoterapeutski lekovi, takozvani “inhibitori kontrolnih tačaka”, omogućavaju imunom sistemu da nastavi s borbom, a rezultati su zapanjujući. Tokom jedne probe, kod petine pacijenata sa terminalnim rakom kože bolest je nestala nakon imunoterapije.

ČITAJTE:  Preminuo kanadski atletičar i svetski šampion Šon Barber

Međutim, nema mnogo dokaza o efektima ovakvih lekova na HIV. Tu su i neke važne razlike između imunologije HIV-a i kancera – kod raka, imuni sistem prepoznaje pretnju, ali ne može ništa da uradi jer nema snage, dok kod HIV-a uopšte ne prepoznaje latentno zaražene ćelije, navodi BBC.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.