Lekarska komora hitno da isključi šarlatana za kog je homoseksualnost bolest


“Homoseksualnost je bila i ostala bolest. I naravno, može da se leči kao i svaka bolest”, rekao je u jednoj televizijskoj emisiji i ostao živ doktor Borislav Antonijević. Izgleda da ga niko nije obavestio o tome da je Svetska zdravstvena organizacija njegove tvrdnje demantovala još pre 32 godine.

Naime 17. maja 1990. godine homoseksualnost je uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti, odnosno skinuta sa liste mentalnih bolesti. Taj datum se sada obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Dr Antonijević bi svakako u svoj kalendar trebalo da ubeleži taj datum – da ga dobro upamti i da se više ne sramoti – sebe i svoju profesiju.

Ne smemo da zaboravimo ni to da je Hipokratovom zakletvom dr Antonijević obavezan da leči i da pruži pomoć baš svakom pacijentu. Da, dužan je da pomogne i osobama LGBT populacije, a priznaćete, oni se ne bi osećali baš najsigurnije kada bi dospeli u njegove ruke.

ČITAJTE:  U Ugandi više nije dozvoljeno identifikovati se kao LGBT

“Ne mogu da dozvolim da se ovde promovišu neprirodne stvari”, još jedna je od neprirodnih i sramotnih rečenica koju je izgovorio dr Antonijević, a na koje bi morala da reaguje i Lekarska komora.

Nova.rs je kontaktirala Lekarsku komoru i pozvala njenog direktora Miodraga Stanića. Pitali smo ga da li će Komora na bilo koji način odreagovati povodom ovog ispada dr Antonijevića i da li ga eventualno očekuju sankcije. Odgovorio nam je da tako ozbiljna tema nije za telefonski razgovor i zatražio da pitanja pošaljemo mejlom. Zanimalo nas je i kada bismo mogli da očekujemo odgovor, a objašnjeno nam je da će se to teško dogoditi pre ponedeljka.

Mejlovi su poslati na sve raspoložive adrese, odgovore čekamo, a do tada, ko zna, možda se i dr Antonijević pojavi u još nekom televizijskom gostovanju i ponovo nas ošamari svojom homofobijom.

ČITAJTE:  Govor Milana Marića o nasilju nad ženama i LGBT populaciji

Ako lekari šire ovakve stavove, i ako Lekarska komora ne odreaguje, čemu da se nadamo od “običnih ljudi”? Kako da Srbija postane normalna zemlja u kojoj će Prajd postati sasvim običan dan, dan bez tenzija?

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.