Kvir kurs kreativnog pisanja


Šta je to?

Kvir kurs kreativnog pisanja nastaje iz potrebe da se inicira, motiviše i ohrabri stvaralački kvir identitet kroz pisanu formu, u dvomesečnoj interakciji sa polaznicima, pod vođstvom Biljane Kosmogine i Dušana Maljkovića, afirmisanih „doktora kvirologije“. Kurs podstiče populaciju svih uzrasta i seksualnih/političkih/verskih orjentacija da se prepuste literarnoj avanturi koja do sada nije viđena na ovim prostorima. Cilj kursa je podizanje vidljivosti kvir literature u Srbiji i objavljivanje nastalih priča u književnim časopisima i na internetu.

Kad se dešava?

Vreme trajanja kursa je tokom oktobra i novembra 2017. Planirano je devet susreta tokom dva meseca, jednom nedeljno – vikendom. Svaka radionica traje između dva i tri sata.

Gde?

Zadruga Oktobar, Strahinjića Bana 33, Beograd, nedeljom od 17h.

Šta se dešava?

Po utvrđenom programu prisutna je interaktivna direktna komunikacija između polaznika i voditelja, kao i razmena elektronskim putem između susreta. Kroz pisanje kraćih i dužih formi – aforizmi, pesme, kratke priče i pripovetke – fokus je na razradi priče (likovi, radnja, dijalog, unutrašnji monolog, pisanje iz raznovrsnih lica i identiteta), poenti, čitanju tekstova naglas i diskutovanju o svom i tuđem radu. Analiziraćemo i reprezentativne delove radova značajnih spisateljica i pisaca, razgovarati o raznovrsnim književnim strategijama i „skrajnutim“ žanrovima kao što su erotika, naučna fantastika itd.

ČITAJTE:  Životna priča Karla Lagerfelda

Broj polaznika: Do deset (10) osoba
Cena: 6.000 dinara (mogućnost plaćanja u više rata)

Prijavljivanje na email: kvir.kurs@gmail.com ili preko ove stranice.

Biografije voditelja kursa:

Biljana Kosmogina je multimedijalna umetnica i aktivistkinja iz Beograda koja se bavi književnošću, performansom, fotografijom i novinarstvom. Godinama nastupa samostalno ili grupno na feminističkim, književnim i kvir festivalima. Piše za književne časopise i internet portale širom regiona, dobitnica je tri književne nagrade, od kojih je prva na konkursu za najbolju kvir priču u organizaciji Queer Zagreb. Zastupljena je u tri antologije srpske proze prevedene na italijanski, nemački i albanski. Samostalnu zbirku priča F-book objavila je 2008. Priča Orgonizacija uvršćena je u SF antologiju Regia Fantastica 2014. Njena kvir poezija prevedena je na albanski jezik i objavljena u časopisu Lirindja 2015. Priča Samoostvarenje ušla je u regionalnu zbirku Queer priče u izdanju Queer Montenegro 2016. Kosmoginin rad je zasnovan na borbi za ženska i manjinska prava, propitivanju rodnih i seksualnih identiteta, te nemilosrdnoj kritici političkog sistema i patrijarhalnih odnosa u društvu.

ČITAJTE:  "Topli film" premijerno na Beldocsu 22. maja

Dušan Maljković je filozof, publicista i prevodilac. Objavio i mnogobrojne teorijske i književne radove u zemlji i inostranstvu. Uređivao prvu knjiženu homoerotsku ediciju Kontrabunt u izdavačkoj kući RENDE, međunarodno nagrađivanu emisiju na Radiju Beograd 202 Gayming i prvi domaći ne-strejt web-site Gay-Serbia.com. Autor i saradnik mnogobrojnih umetničkih projekata i projekata u domenu ljudskih prava. Povremeni saradnik sajta b92.net, Trećeg programa Radio Beograda i časopisa NIN. Objavio više kratkih priča u književnim časopisima (ProFemina, Album) i zbornicima (Write Queer, Imam nešto da ti kažem). Završio dva kursa kreativnog pisanja – kod Vladimira Arsenijevića i Zorana Živkovića. Urednik-saradnik u izdavačkoj kući Karpos i član saveta časopisa Novi plamen. Trenutno koordinira seminar kvir studija na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogadu i uređuje časopis za kvir teoriju i kulturu QT. Član Udruženja književnih prevodilaca Srbije sa statusom samostalnog radnika u kulturi.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.