Kuburović: Prisutan govor mržnje

Uprkos dobrim i adekvatnim zakonskim rešenjima još imamo nezanemarljiv broj krivičnih dela govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno izraženih prema LGBT populaciji, upozorila je danas ministarka pravde Nela Kuburović, na međunarodnoj konferenciji o govoru mržnje i zločinima iz mržnje.

Ona je rekla da se takvi slučajevi ne događaju samo u našoj državi, već su prisutni u svim zemljama u većoj ili manjoj meri.

Na nama je zadatak i obaveza kao države da sprečimo da do njih dolazi, ili ukoliko i dođe, da oni budu procesuirani u efikasnim postupcima u okviru institucija.

Prema njenim rečima, zato je neophodna kontinuirana obuka nosilaca pravosudnih funkcija i drugih državanih organa kako bi adekvatno prepoznali i efikasnije odgovorili na izazove sa kojima se suočava LGBT zajednica u Srbiji.

Ona je rekla da Vlada prepoznala značaj adekevatnog odgovora na govor i zločin iz mrženje i sebi zacrtala ambiciozne ciljeve kroz Akcioni plan za poglavlje 23, u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

U velikoj meri uspeh borbe protiv zločina iz mržnje zavisi od efikasnog rada pravosuđa, napomenula je Kuburović.

Šef misije EU u Srbiji Sem Fabricio je rekao da ovakva konferencija, gde učestvuje celo društvo, omogućava da se razgovora otvoreno.

Prema njegovim rečima, potrebna je klima u društvu koja omogućava svakom da ima poverenje u institucije, na čijem osnaživanju EU radi sa Srbijom, pominjući pre svega pravosuđe.

Srbija je puno toga učinila usvajajući nove zakona ali u svakom društvu njihovo sprovođenje ključno, rekao je Fabricio, koji kaže da Srbija ide u dobrom smeru.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.