Kuba otvara put za legalizaciju gej brakova


U novoj godini, kada Kuba slavi šest decenija od pada Batistinog diktatorskog režima o pobede revolucije, ova zemlja dobiće novi ustav, prvi posle usvojenog u jeku hladnog rata 1976.

Referendum na kojem će građani Kube potvrditi novi osnovni zakon, u kojem se i dalje zadržava komunistički jednopartijski sistem, ali prvi put priznaje privatna svojina i postepeno otvara put za legalizaciju gej brakova, zakazan je za 24. februar.

U toku javne rasprave najviše kontroverzi je u javnosti izazvao član 68, koji je brak definisao kao zajednicu dve osobe, a ne muškarca i žene, kao što piše u ustavu iz 1976. godine. Kako su javili kubanski mediji, na taj član ustava je stiglo najviše komentara građana i većina njih je tražila da se član 68 izostavi, što je i urađeno u konačnom predlogu koji je usvojio parlament.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Vlada je, ipak, obećala da će pitanje gej brakova rešiti novi porodični zakon, koji će se takođe naći na referendumu u naredne dve godine. I sam predsednik Dijaz Kanel, kada je stupio na dužnost predsednika, najavio je da će se boriti za rešavanje tog problema i eliminaciju bilo kakvog nasilja u društvu.

Na izostavljanje ovog spornog člana reagovala je i najveća promoterka LGBT populacije na Kubi, Marija, ćerka Raula Kastra.

– Borba se nastavlja. Hajde prvo da kažemo “da” novom ustavu. A onda da zbijemo redove i donesemo porodični zakon koji će biti napredniji od ustava – poručila je Marija Kastro preko “Fejsbuka”.

Izvor: Srbija danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.