Kuba otvara put ka istopolnim brakovima


Kuba je objavila dugo čekani nacrt porodičnog zakona, kojim bi se otvorila vrata gej brakovima, ukoliko bude usvojen, što su aktivisti LGBT populacije pozdravili, ali su ostali uzdržani da li će se zakon implementirati.

Novi zakon definiše brak kao “dobrovoljnu zajednicu dve osobe”, bez navođenja pola, u odnosu na sadašnju definiciju u kojoj se naglašava da je u pitanju “zajednica muškarca i žene”, preneo je Rojters.

Nacrt mora da prođe javnu raspravu, a onda bi mogao da bude izmenjen i dopunjen kako bi se uzela u obzir mišljenja građana pre izlaska na referendum.

Aktivisti se plaše da bi komisija koja je zadužena za raspravu mogla da popusti pod pritiskom religioznih grupa i onih koji se zalažu za tradicionalnu kulturu mačizma.

ČITAJTE:  Grčka ne odustaje od legalizacije istopolnih brakova

Oni dodaju da vlada nije trebalo da zakaže referendum o osnovnim ljudskim pravima, dok vlada odgovara da želi da gradi, a ne da prisiljava prihvatanje promena.

Kuba, koja je slala gejeve u radne logore nakon levičarske revolucije 1959. godine, napravila je značajne pomake po pitanju LGBT prava u periodu između 2000. i posle 2010. godine.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.